To ciasto świetnie nadaje się na ciepłe dni, bo delikatny biszkopt i masa serowa z dodatkiem cytrynowej galaretki jest lekka i nie za słodka, pycha! :)
W takie gorąco trzeba sobie jakoś radzić z jedzeniem. Przygotować coś na szybko, ostatnio były wrapy z kurczakiem, papryką, sałatką i do tego sos czosnkowy. Smakowały wszystkim, robi się je szybko, do środka można dać to co się lubi :-)
Dobrym pomysłem na letni obiad, gdy z nieba leje się żar jest pieczona ryba. Tak wiem, piekarnik jeszcze podgrzewa atmosferę w domu, ale warto się poświęcić, bo wystarczy szybko zapakować rybkę z warzywami, wrzucić do piekarnika i uciec na około 40 minut z kuchni (u nas jednocześnie z rybą piekły się pokrojone w niedużą kostkę ziemniaczki). A potem już tylko zostaje delektować się smacznym, lekkim obiadem ;)
Tym razem powstało ciasto pieczone, ale w wersji Fit i ze zdrowych produktów. Baza ciasta to praktycznie kokos, a krem jest to całkowicie coś nowego i dla mnie, i w ogóle nie widziałam tego jeszcze, to mieszanka suszonych owoców i śmietanki kokosowej.
Moim idealnym pączkiem jest: pączek duży, smażony na oleju/ smalcu, koniecznie z białą obwódką, z lukrem oraz ze sporą ilością marmolady. Taki pączek, jaki jadałam w dzieciństwie.
Granita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym.
W ten weekend kupiłem między innymi wiadro moreli i trzeba było je przemycić w kilku daniach. Fajnym pomysłem było potraktowanie ich grillem i wrzucenie do sałatki. Do tego soczysta pierś z kurczaka, cudne maliny, francuski kozi ser i prażone migdały. To banalnie prosta, lecz nieziemsko pyszna sałatka, którą polecam wyczarować w te ciepłe letnie dni.
Dzisiejsze tosty francuskie to też pomysł na wykorzystanie tego, co już straciło pierwszą świeżość. Najlepsze tosty przygotujecie bowiem z czerstwego już pieczywa, czy jak w moim przypadku- nie pierwszej już świeżości drożdżówki.
Panierka w odróżnieniu od tej z KFC jest w miarę puszysta i krucha.
Poniżej podam przepis z dość sporą ilością składników, ale jednego składnika brakuje na tej liście.
A mianowicie powinien pojawić się tutaj jeszcze glutaminian sodu.
Ja w swojej kuchni go nie używam, ale jakby ktoś chciał to może go dodać, wtedy smak będzie bardzo zbliżony do tego z KFC.
Lubicie pasty do kanapek ? My tak, a ostatnio dzieciom posmakowała taka z jajkiem, awokado i natką pietruszki. Moja córcia najpierw zjadła na kanapce, a potem samą wyjadała z miseczki łyżeczką :-) Więc dzieciom powinna posmakować, a i dorosłym też :-)
Pyszna, letnia sałatka z kapusty. Swoją piękną barwę zawdzięcza kapuście czerwonej, ale jest też biała, dzięki temu jest delikatniejsza w smaku. Lekko słodka. Pyszna do obiadu ale i do kanapki. Bardzo polecam.
Wyjątkowo pyszne i apetycznie wyglądające danie ze schabem w roli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości.
Sierpień ma wiele do zaoferowania kulinarnie, ale ja najbardziej cenię sobie świeżą kukurydzę i kurki. I właśnie moje ulubione składniki wylądowały na cieście przypominającym to do pizzy. Jednak bez sosu i sera, tworząc w ten sposób sierpniową focaccię
Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim!
Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance.
Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje!
Latem rządzą zdecydowanie lekkie desery z owocami. Gdy stragany uginają się pod naporem jeżyn, malin, czy jagód bardzo często robię z nich galaretki. Moim ulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;)