Gryczane naleśniki z serkiem labneh i sosem z czerwonej porzeczki
Naleśniki w zdrowszej wersji - bezglutenowe, bo z mąki gryczanej. Wypełnione serkiem labneh wyprodukowanym z jogurtu greckiego. Żaden serek nie jest tak pyszny, tak kremowy i delikatny jak ten jogurtowy. Naleśniki podałam z sosem z czerwonej porzeczki. Całość przepyszna, dawno nie jadłam tak smakowitych naleśników. Może się skusisz? Zapraszam!
Składniniki na 9-10 sztuk:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu/cukru
500-600 g jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru
esencja waniliowa
250 g czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru/ksylitolu
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu
Wykonanie:
- dzień wcześniej jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Odstawić na blat do obcieknięcia większości serwatki. Do dalszego obciekania wstawić konstrukcję z sitkiem do lodówki
- składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut
- porzeczki umyć, oberwać z szypułek, umieścić w rondelku. Dodać wodę, cukier, cynamon gotować około 10 minut, aż powstanie sos o żądanej gęstości
- usmażyć naleśniki. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo rzadkie, wówczas naleśniki są elastyczne, nie łamią się i daja się łatwo zwijać
- Na każdym naleśniku rozłożyć porcję tesrożku, zeinąć dowolnie
- podawać polane sosem z czerwonej porzeczki