Sernik brownie z brzoskwiniami
Sernik na spodzie brownie – duet idealny !
tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele opadnie. 3. Wyrównujemy. Układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w plastry. 4. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.Pieczemy przez ok. 1 godziny.
Czasem tak bywa… niespodziewani goście, niedzielna zachcianka… Tak powstał pyszny sernik brownie z brzoskwiniami. Aksamitny sernik, czekoladowy spód i składające się z d
Rodzina zadowolona, goście uśmiechnięci, ciasto zjedzone – czego chcieć więcej ? 😉
Ciasto
160 g masła
½ szklanki
cukru
6 łyżek wody
2 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka(kopiata) proszku do pieczenia
Masa:
1 kg sera białego (z wiaderka)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki kartoflanej
1 puszka brzoskwiń
Sposób wykonania:
Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli. 3. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie na przemian dodajemy po 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ubitej piany. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma strukturę lekko lejącą. 4. Formę na ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.
Masa serowa: 1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną. 2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się
tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele opadnie. 3. Wyrównujemy. Układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w plastry. 4. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.Pieczemy przez ok. 1 godziny.