Tarta z ciasto filo z brzoskwiniami i migdałami
przepis:
2-3 arkusze ciasta filo
2 brzoskwinie
100 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
olej do posmarowania ciasta
Z brzoskwiń usunąć pestki.
Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem.
Tortownicę posmarować olejem.
W tortownicy ułożyć arkusz ciasta, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Ciasto posmarować olejem, ułożyć na nim następny płat ciasta, posamrować go także olejem.
Na ciasto wyłożyć brzoskwinie, przykryć je kawałkami ciasta wystającymi poza foremkę. Wierzch ciasta posmarować olejem i rozłożyć na nim pozostały płat ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec 30 minut.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.