Arbuzowe gazpacho

Arbuzowe gazpacho
Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, jednak ze względu na małą zawartość cukru używa się go raczej do sałatek lub dań głównych, nie do deserów. W 1883 roku Amerykanie rozwiązali ten problem, wprowadzeniem ustawy, która ze względu na zastosowanie kulinarne pomidora uznała go za warzywo. Arbuzowe gazpacho możecie traktować dwojako, w formie koktajlu lub z posiekanymi ogórkami, oliwkami, pokruszoną fetą oraz chlustem dobrej oliwy jako danie główne.


Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki 1-2 porcji Czas przygotowania: 15 min 2 dojrzałe pomidory
1 gruby plaster arbuza
1 mały ogórek gruntowy
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebulka dymka
kilka gałązek świeżej kolendry wraz z łodygami
szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne
sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Arbuza pozbywamy skóry i pestek
2. Ogórka obieramy
3. Z papryki usuwamy białe błony
4. Wszystkie warzywa i owoce blindujemy do konsystencji kremu, doprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem


Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Arbuzowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów