Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe" Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-)
Tort był ogromny, bo na imprezie rodzinnej zebrało się 18 osób. Mniejszy pewnie byłby bardziej efektowny. Ale za to jak smakował. I wart jest zrobienia. Rezultat końcowy wynagradza podjęty trud w przygotowaniu. Mówię Wam "niebo w gębie":-)
Bułki upieczone w ramach naszej Styczniowej Piekarni Wirtualnej. Po zaproszeniu wysłanym przez Amber z radością zadeklarowałam swój udział. Nie przypuszczałam, że taki będzie zbieg zdarzeń. Kiedy nagrzewałam piekarnik wystrzeliły korki w całej chacie
Ciastka francuskie z bananem i czekoladą to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.
Oponki wychodzą lekkie i puszyste, świeżość zachowują tak spokojnie ze 3 dni. Zamiast cukru waniliowego dodałam taki ze skórką pomarańczy. Ser może spokojnie być z wiaderka, ja kupiłam taki już zmielony.
Ze względu na jego charakterystyczny pełen umami smak, pomyślałem, że będzie idealnie komponował się z czekoladą i wcale się nie myliłem! Czarny czosnek nadaje jej głębi, nutki dymu i karmelu. Dodatkowo smak podkręciłem kwiatem soli morskiej fleur de sel, który jest przysłowiową kropką nad „i”.
Jakie są smaki Waszego dzieciństwa? Podpłomyki dziadka, a może świeżo upieczona chałka babci? Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji postanowiłam odtworzyć wspomnienie dzieciństwa i upiec rumianą chałkę z makiem. Wybrałam okrągłą wersję i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść na okrągło!
Sałatki to jeden z moich sposobów na niemarnowanie jedzenia. Zawsze jak ryż kasza czy makaron zostają z obiadu to następnego dnia lądują u mnie w sałatce, do tego wystarczy dodać ulubione dodatki i polać dressingiem.
Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami smakują rewelacyjnie. Dzisiaj podaję Wam przepis na same chlebki, a kolejny będzie kebab.
Pistacje uwielbiam, jak się okazało nie tylko ja. Zrobiłam jedną porcję ciasteczek i tak naprawdę na drugi dzień musiałam robić ponownie, bo tych z poprzedniego już prawie nie było. Ciasteczka zrobiłam z pistacjami solonymi i takimi bez soli. Szczerze, to te z tymi solonymi pistacjami smakowały dużo lepiej.
Doprawione szczodrze curry, na myśl przywodzą od razu kuchnię hinduską, którą oboje z mężem lubimy. Są smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Takie kotleciki to świetny sposób na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia.
Maślanka wyjątkowo smakuje latem gdy popijam nią ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym. Ale zimą również świetnie się sprawdza w kuchni jako dodatek do ciasta chlebowego na zakwasie. Dzięki temu wypiek ma sprężysty miąższ.