Pankejki „Piña colada” czyli kokos z ananasem
Ogłaszam wszem i wobec, że znalazłam sposób na pokonanie szarzyzny nawet najsmutniejszego dnia! Przed Państwem tropikalne wakacje na talerzu czyli pankejki w kolorze słońca! Wzorowane na klasycznym karaibskim połączeniu smaku ananasa i kokosa- przedstawiam idealne placuszki śniadaniowe Piña colada, ze sodkim dodatkiem banana (unikamy więc dodawania do nich choćby grama cukru!).
Aby ananas w placuszkach był naprawdę delikatny, polecam (dekadencko;) obsmażyć go najpierw na maśle, a dopiero taki lekko przyrumieniony i miękki dodawać do placuszków. Nic nie stoi na przeszkodzie równocześnie, żeby użyć krążków prosto z puszki- takie też będą naprawdę smaczne.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków. Moje podałam z jogurtem kokosowym (takim nie tylko przygotowanym na mleczku kokosowym, ale i ze słodkimi wiórkami w środku), dodatki mogą być jednak dowolne, świetnie sprawdzi się też zdrowa, świeża sałatka owocowa.
Składniki:
- ananas - w krążkach, 1 puszka (najlepiej taki niezbyt słodki, w lekkim syropie)
- masło - 2 łyżki, opcjonalne
- jogurt kokosowy - do podania, opcjonalnie
- wiórki kokoswe - do podania, opcjonalnie
- placuszki:
- banan - 1 duża, dojrzała sztuka
- jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki (polecam roślinne, kokosowe lub migdałowo-kokosowe)
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
Krążki ananasa dokładnie osusz z obu stron papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej masło i każdy krążek obsmaż z obu stron, aż lekko się zarumieni i zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
W misce widelcem rozdrobnij dojrzały banan na papkę, połącz go z jajkiem i mlekiem, a następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Gdy zaczną pojawiać się na nim bąbelki, nałóż na wierzch każdej porcji plaster ananasa. Smaż chwilę, a następnie przełóż na drugą stronę i dosmaż, aż ciasto stanie się lekko brązowe.
Gorące placuszki podawaj np. z jogurtem kokosowym , dodatkowo posypane wiórkami kokosowym i skropione syropem klonowym.