Dobrymi rzeczami trzeba się dzielić. Dlatego następnym razem jak będziecie planowali wypiek chleba czosnkowego proponuję wybrać wersję odrywaną. Wystarczy postawić chlebek na imprezowym stole, a zniknie w mig, bo każdy będzie mógł oderwać kawałek dla siebie.
Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze wszystkimi, chociaż robiłem to z bólem serca, bo takie były dobre. 😉 Ostatnio przypomniałem sobie o nich, myśląc o tym, jak spożytkować kilogram białego maku
Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette
Curry z kalafiorem i kartoflami już niegdyś prezentowałam, ale tym razem największą atrakcją są jajka na twardo. Zapewniam was, że to jest naprawdę wyborne połączenie. Potrawkę można wszamać bez dodatków, ale też całkiem dobrym pomysłem będzie urozmaicenie jej zieloną fasolką gotowaną na parze lub wręcz dorzucenie liści szpinaku pod sam koniec gotowania.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny z jabłkami i żurawiną. Zrobione z dodatkiem kefiru. Moje dzieci uwielbiają, muffiny znikają w ekspresowym tempie.
Dzisiaj na obiad przygotowałam słodkie placuszki dyniowe, chandra odgoniona! Te placuszki są fajnym pomysłem na słodki obiad, leniwe, niedzielne śniadanie bądź podwieczorek
Jedne z moich ulubionych pierogów. Przepis dostałam niedawno od znajomej i nie spodziewałam się fajerwerków jednak mocno mnie zaskoczyły. Do farszu używam karkówki, ale myślę, że może to być też świetny sposób na zużycie mięsa gotowanego w rosole jeśli takie Wam zostaje
Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta.
Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem 🙂
Oto pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem! Oczywiście każdy prawdziwy Włoch krzyknie po cichu vaffanapoli, żeby nie powiedzieć gorzej, ale ja uważam, że to połączenie mniej kontrowersyjne niż egzotyczna pizza z sam-wiesz-czym.
Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy. Przepis na każdą kieszeń, nie tylko dla bananów.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry. W garnuszku rozgrzać masło i syrop klonowy, dodać jabłko, orzechy i rodzynki. Chwilę przesmażać, następnie dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy...