Pie z jabłkiem i porem

Zdjęcie - Pie z jabłkiem i porem – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlaczego nie należy rozmrażać surowego ciasta w mikrofalówce? Poza oczywiście faktem, że gotowe, zrolowane ciasto może się do niej po prostu nie zmieścić. Bo będzie wyglądało po upieczeniu jak oprószone bułką tartą. Dokładnie tak jak na moich zdjęciach…

Teoretycznie można je rozmrozić w mikrofalówce – przynajmniej taka informacja mieści się na opakowaniu. Mikrofalówki mają również programy rozmrażania żywności. I przez wiele lat nie używałam jej do tego celu. Zawsze wybieram metodę „zostaw na noc w lodówce i samo się rozmrozi”. Ciasto czasem rozmrażam na blacie – 2 godziny i gotowe. A tym razem podkusiło mnie włożyć je do mikrofalówki. I efekt był, jaki widać.

Ciasto rozmroziło się nie równo. Miejscami zaczęło się „gotować”, a w innych miejscach jeszcze było zamrożone. Przy rozwijaniu w jednych miejscach się rozciągało, a w innych kruszyło. Stało się tak z dwóch powodów. Pierwszy – oczywisty – mikrofalówka podgrzewa nierówno. Fale przenikają punktowo ogrzewany obiekt. Drugi powód to rozmiar mikrofalówki. W mojej ciasto się zmieściło, ale ułożyłam je odrobinę niesymetrycznie i podczas obracania się zahaczało końcem o tylną ściankę.

Człowiek uczy się całe życie. Mój pie co prawda wyglądał nieco podejrzanie – nie wiem, czy bardziej przez strukturę ciasta, czy przez moje „dekoracje” – ale smakował wybornie. Nadal uważam, że irlandzkie kiełbaski podane na śniadanie są niezjadliwe, ale jak się je doda do potrawy, udusi w sosie, stają się całkiem dobre. Pod warunkiem, że kupi się takie z najwyższej półki, w których jest powyżej 75% procent mięsa. Cena może być myląca, bo są na rynku bardzo drogie produkty podłej jakości, ale za „euraska” to na pewno kupimy dużo wieprzowego tłuszczu wymieszanego z mąką. Z braku wyspiarskich wynalazków można użyć oczywiście innej kiełbasy (300-350 g wystarczy).

Zdjęcie - Pie z jabłkiem i porem – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PIE Z JABŁKIEM I POREM
  • 8 irlandzkich kiełbasek wieprzowych
  • 1 jabłko
  • 3 pory
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 350 g kruchego ciasta (mrożonego lub zagniecionego z 200 g mąki, 130 g masła, 1 jajka i kilku łyżek wody)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy

Jeśli używamy ciasta mrożonego, rozmrażamy je odpowiednio wcześniej. Świeże ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce przez ½ h. Pory i jabłko myjemy. Pory kroimy w plasterki. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, a następnie owoc obieramy i kroimy w plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem).

Kiełbaski smażymy na oliwie, aż zezłocą się ze wszystkich stron, a następnie przekładamy je na talerz. Wsypujemy pokrojone pory, smażymy ok. 5 min, aż zmiękną. Dodajemy jabłko, smażymy jeszcze minutę, a następnie dodajemy mąkę i musztardę. Dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wywar. Zagotowujemy, a potem gotujemy jeszcze przez 2 minuty, by uzyskać sos. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Kroimy kiełbaski na kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego (22 cm × 22 cm) i wlewamy zawartość patelni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy na środku otwór i przykrywamy naczynie. Nie dociskamy ciasta do nadzienia, a jedynie do brzegów naczynia. Odcinamy nadmiar ciasta (możemy z niego wyciąć dekoracje). Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, przyklejamy ewentualne dekoracje, które również delikatnie smarujemy jajkiem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Zdjęcie - Pie z jabłkiem i porem – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(Przepis wg „Good Food” January 2011)

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
2

Najlepsza zapiekanka ziemniacz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
2

Polędwiczka w sosie słodko-kwa…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab duszony z porem i marchewką
2

Schab duszony z porem i marche…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Curry Pumpkin Pie

Curry Pumpkin Pie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z rydzami
1

Tarta z rydzami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z kurkami i serem cheddar
1

Tarta z kurkami i serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!