Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma

Cześć,

Dziś zapraszamy Was na szybkie ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Idealne do popołudniowej kawy. Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma. Przepis zainspirowany jednym z najpopularniejszych deserów z kuchni hiszpańskiej, nawiązujący do zwyczaju częstowania jedzeniem i przyjmowania w domu pielgrzymów idących szlakiem do Santiago de Compostela (Camino de Santiago).

Zdjęcie - Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na formę 26 cm):

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 150 gram mielonych blanszowanych migdałów
  • Opcjonalnie: 1 łyżka amaretto do ciasta oraz cukier puder do posypania wierzchu.

Zdjęcie - Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Jajka miksujemy aż podwoją lub nawet potroją swoją objętość. Dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, cynamon oraz amaretto (opcjonalnie) i miksujemy aż masa będzie jednolita.
  • Zmielone migdały delikatnie mieszamy z masą za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 40 minut (aż wierzch się zarumieni).
  • Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów