Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
Cześć,
Dziś zapraszamy Was na szybkie ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Idealne do popołudniowej kawy. Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma. Przepis zainspirowany jednym z najpopularniejszych deserów z kuchni hiszpańskiej, nawiązujący do zwyczaju częstowania jedzeniem i przyjmowania w domu pielgrzymów idących szlakiem do Santiago de Compostela (Camino de Santiago).
Składniki (na formę 26 cm):
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Skórka starta z 1 cytryny
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 150 gram mielonych blanszowanych migdałów
- Opcjonalnie: 1 łyżka amaretto do ciasta oraz cukier puder do posypania wierzchu.
Making-of:
- Jajka miksujemy aż podwoją lub nawet potroją swoją objętość. Dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, cynamon oraz amaretto (opcjonalnie) i miksujemy aż masa będzie jednolita.
- Zmielone migdały delikatnie mieszamy z masą za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 40 minut (aż wierzch się zarumieni).
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Gosia i Przemek