Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką


na jedną porcję:
2 garście roszponki
pomarańcza
kilka włoski orzechów
trochę ciecierzycy
łyżka żurawin
łyżka pestek słonecznika
Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry ( 4 sztuki, resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika.
Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette tuż przed spożyciem.
Sos vinaigrette
sok z połówki pomarańczy łyżeczka musztardy Dijon
kilka łyżek oliwy
pieprz
Sok z pomarańczy wycisnąć do miseczki, dodać musztardę wziąć trzepaczkę spiralną i zacząć mieszać wlewając oliwę. Po połączeniu się składników powinien być gładki i aksamitny. Doprawić pieprzem.
