Cebulowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
Niewiele jest piękniejszych zapachów od smażonej cebuli i świeżo upieczonego chleba. Wyobraźcie sobie zatem zapach cebulowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie!
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- letnia woda - 450 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 160 g
- mąki żytniej jasnej typ 720 - 400 g
- cebula + łyżeczka oleju rzepakowego + sól, pieprz - 2 szt.
- maku - 60 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Drugą cebulę kroimy w ćwiartki i również podsmażamy (będzie od ozdoby). Dodajemy sól, pieprz, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, podsmażoną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Zwilżonymi wodą dłońmi przekładamy klejące ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ciasto dekorujemy ćwiartkami podsmażonej cebuli i makiem. Zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.