Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie


Zdjęcie - Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam w planach zrobienie gołąbków. Zobaczyłam fajną główkę kapusty włoskiej. Kupiłam. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było.Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa.
Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie.
Farsz:
1/2 szklani suchej komosy
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
3 średnie marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
(tymianek, lubczyk, cząber)
liść laurowy i ziele angielskie
3/4 szklanki buliony
Komosę i obie soczewice ugotować osobno według przepisy na opakowaniu. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami.
Zblanszowane liście kapusty nadziewać farszem i zwinąć.

Zdjęcie - Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


















Układać w rondlu, podlać lekko np. bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut.

Zdjęcie - Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Sos:
3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
niepełna łyżeczka soli, pieprz
ząbek czosnku
1 szklanka wody
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
oregano
4 suszone pomidory
Koncentrat włożyć do garnka, dodać przyprawy, posiekane suszone pomidory. Wymieszać. Zalać nim podgotowane gołąbki. Gotować jeszcze 10 minut. Na koniec posypać natką pietruszki.



Zdjęcie - Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką
1

Kotlety z soczewicy z cukinią…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gnocchi z pikantną potrawką z bakłażanów

Gnocchi z pikantną potrawką z…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Schab ze śliwką i morelą

Schab ze śliwką i morelą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzanki z sałatką z wędzonego pstrąga tęczowego i czarnej soczewicy
1

Grzanki z sałatką z wędzonego…

figmara figmara
figowe smaki

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasztet z czerwonej soczewicy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
1

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne