Patelnię grillową smarujemy olejem Kujawski i nagrzewamy. Układamy na niej plastry cukinii. Grillujemy z obu stron, aż cukinia zrobi się miękka. Odkładamy na talerz i studzimy...
Moja mama robiła taką z czosnkiem. A będąc kiedyś na wsi u cioci jadłam 30 dniową surówkę z cebulą. Czyli jak kto woli. Jedna i druga pyszna i warta zrobienia. Przygotowana wcześniej bardzo ułatwia życie, gdy nic nie mamy do obiadu. Jaka oszczędność czasu:-)
Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość dość często...
Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia.
Do masy maślanej dodajemy teraz ser, mieszamy, gotujemy, co jakiś czas mieszając. Jak masa zacznie wrzeć to dolewamy do niej jajka zmiksowane z mlekiem, mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Masa również musi zacząć wrzeć, oraz ma zgęstnieć...
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego i niezwykle pysznego. No i bardzo słodkiego, ale mimo tego bardzo uzależniającego. Kończysz kawałek i już marzysz o kolejnym...:-)
Mam dla Was kolejny pomysł na świąteczny, jadalny prezent pod choinkę. Tym razem ucieszą się z niego miłośnicy sałatek albo chrupania i lekko pikantnych smaków. Taki prezent możecie zrobić spokojnie wcześniej i zamknąć w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku, a spokojnie wytrzyma nawet 2 miesiące.
Czekoladowe babeczki na maślance to idealny przepis dla wszystkich czekoladowych łasuchów. Świetnie nadaje się również na różne szkolne bake sales, czyli kiermasze ciast świątecznych organizowane przez szkoły. Wilgotne, mięciutkie, maksymalnie wypełnione czekoladą babeczki podbiją serca i dużych i małych smakoszy.
W propozycjach świątecznych przepisów nie może oczywiście zabraknąć śledzi. Dzisiaj bardzo prosta, ale także bardzo smaczna wersja. Śledzie są marynowane w oleju lnianym. Ten duet idealnie do siebie pasuje.
Chleb zaproponowany przez Amber w grudniowej piekarni wyglądał tak cudownie, że nie mogłam mu się oprzeć. A dodatki w postaci kawy i prażonych migdałów bardzo intrygowały. Mój nie wyglądał tak jak autorki przepisu. Kawy nie widać, choć trzymałam się proporcji. Jednak smakowo warty zrobienia
Nadal szukam pomysłów na szybkie i smaczne posiłki :) Ostatnio na obiad zrobiłam pierś z kurczaka z marchewką w sosie śmietanowym, mówię Wam pycha a robi się ją na prawdę prędko, spróbujcie koniecznie! :D
Ryby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź. Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego.