Z kostki sera odkroić gruby plaster sera i wyciąć gwiazdki za pomocą wykrawacza. Śledzia pokroić w centymetrowe paski. 3. Z chleba odkroić skórki i pokroić w paski wielkości kawałków śledzia...
Sernik jest mocno czekoladowy z wyraźnym piernikowo-cynamonowym smakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu
Jakie pieczywo wybieracie na świąteczne śniadanie? Oprócz chleba na zakwasie z żurawiną lubię jak na świątecznym stole znajduje się też chałka. A ta jest wyjątkowa, bo pachnie pomarańczami i cynamonem.
Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski...
Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym daje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie, to nie wahajcie się ani chwili dłużej
W tym roku też zrobiłam kilka rodzajów śledzi. Nie wiem jeszcze jak smakują, bo za każdym razem coś zmieniam w przepisie. Ale na wypadek gdyby okazały się tak dobre jak tamte, przepisy zamierzam wrzucić na blog, dla potomnych ;)
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.
Brownie w świątecznej odsłonie - z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Przepyszne, wciągające i niesamowicie czekoladowe. Z chrupiącym wierzchem, ale w środku kremowe i wilgotne.
Dla tych, którzy nie zdążyli z upieczeniem pierniczków, zamieszczam przepis na ciasteczka, które nie muszą czekać 2-3 tygodnie do zmięknięcia. Można je jeść już po ostygnięciu. Zapraszam na świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą.
Trwając w oczekiwaniu na ten najpiękniejszy dzień w roku dzielę się przepisem na pyszne bezglutenowe pierniczki i życzę wszystkim Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten świąteczny czas przyniesie radość i spokój, a betlejemska gwiazda zabłyśnie wyjątkowym blaskiem.
Tym razem gratka dla wegetarian oraz osób, które unikają glutenu. Pomimo bycia zdeklarowanym mięsożercą, polecam to danie szczególnie jako smaczną odmianę w mięsnej diecie. Zapraszam Was na bezglutenowy pasztet wegetariański.
Mam nadzieję, że Wasze święta są wyjątkowo smakowite! Jakie pieczywo najbardziej lubicie na świąteczne śniadanie? Ja w tym roku upiekłam bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami.