Od kiedy dostępny jest w sklepach mielony mak zrobienie domowej masy makowej pełnej aromatów świąt jest jeszcze prostsze. Ten przepis jest naprawdę banalny i łatwo go zmienić dodając swoje ulubione bakalie i tworząc najprostszą masę makową. Przyda się do świątecznego makowca, bułeczek z makiem czy łazanek.
Te ślimaczki serowe są wprost obłędne! Delikatne maślane ciasto drożdżowe pełne ziół i kurkumy, nadającej im piękny żółty kolor, wypełnione aromatycznym serem Red Leicester (Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają!
Dziś pasta z dwóch rodzajów łososia: świeżego filetu i ryby wędzonej. Ja napełniłam nią małe foremki do tartaletek, ale możecie przygotować po prostu grzanki. Zwieńczeniem każdej porcji niech będzie łyżeczka kawioru- od razu otrzymamy bardziej odświętną wersję tej przekąski.
Mohito to zdecydowanie mój ulubiony drink! Musiałam więc spróbować zrobić babeczki na bazie smaku limonki i mięty :) Te akurat powstały z myślą o sylwestrze, bo kto nie skusiłby się na takie imprezowe słodkości? ;)
Dziś mam dla Was kolejny przepis na gofry. Tym razem aromatyczne, pachnące przyprawą korzenną, o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealne na zimową chandrę. Zapraszam na gofry dyniowe!
Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu.
Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.
Połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremową, waniliową, serową masą i słodkimi pierniczkami z marmoladą jest fantastycznym pomysłem na deser.
Idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy!
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu...
Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby było zdrowiej. Polecam
Trwa sezon cytrusowy, a ja szczególnie cenię sobie czerwone pomarańcze, które mogą być również świetnym dodatkiem do wypieków. Polecam dodać skórkę oraz sok z pomarańczy do ciasta drożdżowego, a dla tych, którzy lubią pikantne smaki dorzucić jeszcze posiekaną papryczkę chilli. Wyjdą z tego cudowne, orientalne bułeczki.
Obrać ziemniaki i cebulę. Filety śledziowe, ziemniaki i ogórki pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać czerwoną fasolę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce...