Oponki serowe

Oponki serowe

Przepis na oponki serowe dostałam od mojej cioci. Zachwalała mi go gorąco moja kuzynka, dla której to był smak dzieciństwa i domowy deser “na szybko”, kiedy w domu nie było akurat innych słodyczy. Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie. Po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia! Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm.

Jeśli podobają Wam się paczki oponki to zapraszam Was do zobaczenia domowych donutów z kolorową posypką, uroczych donutów w wersji mini lub pysznych czekoladowych pączków oponek z Oreo.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

250 g drobno mielonego twarogu lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg)
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

+  ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania

Jak zrobić oponki serowe?

Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twaróg, warto go wcześniej nieco rozbić mikserem.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy oponki – ja użyłam okrągłej foremki i tylki.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po klika minut z każdej strony aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę za pomocą długiego drewnianego patyczka do szaszłyków. Ja smażyłam pączki nie w garnu, ale na dużej  głębokiej patelni. Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik lub ściereczkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeszcze ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów