Oponki serowe
Przepis na oponki serowe dostałam od mojej cioci. Zachwalała mi go gorąco moja kuzynka, dla której to był smak dzieciństwa i domowy deser “na szybko”, kiedy w domu nie było akurat innych słodyczy. Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie. Po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia! Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm.
Jeśli podobają Wam się paczki oponki to zapraszam Was do zobaczenia domowych donutów z kolorową posypką, uroczych donutów w wersji mini lub pysznych czekoladowych pączków oponek z Oreo.
Składniki:250 g drobno mielonego twarogu lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg)
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania
Jak zrobić oponki serowe?Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy.
Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twaróg, warto go wcześniej nieco rozbić mikserem.
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy oponki – ja użyłam okrągłej foremki i tylki.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po klika minut z każdej strony aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę za pomocą długiego drewnianego patyczka do szaszłyków. Ja smażyłam pączki nie w garnu, ale na dużej głębokiej patelni. Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik lub ściereczkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeszcze ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)