Kotlety z kaszą jaglaną i grzybami suszonymi
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Kotlety z kaszy jaglanej pojawiły się tutaj już nie raz. Dzisiaj polecam wersję leśną, z suszonymi grzybami. Doskonale smakują na ciepło, jako danie obiadowe i na zimno jako przegryzka między posiłkami. Wystarczy dorobić jakąś ciekawą surówkę i pyszne danie gotowe.
Składniki- kasza jaglana - 200 g
- grzyby suszone - 100 g
- jajko - 1 szt.
- natka pietruszki - 2-3 łyżki
- starty parmezan - 3-4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Kaszę ugotować na sypko, odstawić do wystygnięcia. Grzyby zalać zimną wodą, gotować 5 min, kiedy będą już miękkie, wyjąć z wody i posiekać. W misce umieścić kaszę, grzyby, natkę pietruszki, starty parmezan, dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki. Każdą sztukę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron.
*wywar z grzybów można wykorzystać do przygotowania sosu
Smacznego:)