Szybka i pożywna zupa z warzywami
Kiedy masz ochotę na domowy, ciepły i pożywny obiad, a przy tym nie masz czasu na czasochłonne przygotowania, ugotuj zupę – krem z warzywami i ciecierzycą z puszki.
Coraz częściej wywar mięsny, zastępuję wywarem warzywnym. Dzięki temu zupy można przygotować szybciej, a sama zupa jest bezproblemowa i delikatna w smaku. W mojej spiżarce w wiklinowym koszyku, zawsze znajdzie się cebula, ziemniaki, marchewka czasami seler i pietruszka. Ciecierzycy nie wykorzystałam do sylwestrowej sałatki, ale znalazło się dla niej miejsce w zupie. Pyszny obiad dla każdego ?
Składniki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera ( korzeń )
- 2 mniejsze cebule
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 4 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy
- 100 ml. śmietanki 18 % do zup ( opcjonalnie )
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 pełna łyżka mała klarowanego
Do podania ( opcjonalnie )
- posiekany szczypiorek lub pietruszka
- grzanki razowej bułeczki
- oliwa lub ocet balsamiczny
Warzywa obierz i dokładnie umyj. Ziemniaki, korzeń selera i marchewkę pokrój na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Por pokrój na grubsze plasterki.
W garnku z grubym dnem, rozpuść masło klarowane, dodaj por, cebulę i posiekany czosnek. Wszystko smaż mieszając około 2 minuty.
Dodaj resztę warzyw i liście laurowe. Dolej tyle wody, żeby zakryła warzywa. Jeżeli wolisz rzadsze zupy, dodaj więcej wody.
Wszystko gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dodaj osączoną ciecierzycę i majeranek. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.
Gotową zupę dopraw do smaku, usuń liście laurowe i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z razowymi grzankami, zieleniną i oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego ?