Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z połową oleju, solą, pieprzem, drobno startym (lub posiekanym) czosnkiem i musztardą. Odstawić do całkowitego wystygnięcia...
Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. W sobotę wieczorem pomyślałem sobie, że na niedzielne śniadanie przygotuję owsiankę. Jednak nie dość, że nie miałem już płatków, to nawet niczego, co nadawałoby się w zamian, aż ujrzałem resztkę ziaren orkiszu i pomyślałem, czemu nie ugotować ich w zamian?
Po godzinie dodajemy jałowiec i grzyby. Większe kapelusze powinny być pokrojone. Dusimy kolejne 30 minut.
Gdy mięso jest już miękkie (kruche i delikatne, ale nie rozpadające się), doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia...
Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy i także kroimy.
Serek mieszamy z olejem lnianym i szynką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smarujemy tortille przygotowanym serkiem. Posypujemy posiekanymi brokułami i rolujemy ściśle.
Schładzamy...
Parzymy kawę i w jeszcze gorącym naparze rozprowadzamy żelatynę. Studzimy.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie dodajemy miód i zdejmujemy z patelni. Jeszcze ciepłe płatki wykładamy na dno tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm. Wyrównujemy łyżką i lekko dociskamy do dna...
Mąkę siekamy z zimnym masłem, solą i cukrem. Gdy zacznie tworzyć się kruszonka, dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto, ale tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut...
Dzisiaj przepis na babkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki.
To danie najlepiej się udaje, jeśli akurat zostało Wam po wczorajszym obiedzie „trochę” nie zjedzonych ziemniaków- kotleciki najłatwiej formuje się bowiem z dobrze ostudzonego (najlepiej przez całą noc w lodówce) ziemniaczanego puree.
Kolejny przepis na domowe pieczywo : chleb pszenny na maślance. Chlebek jest mięciutki, ma dobrze wypieczoną górną skórkę, w środku jest wilgotny. Dzięki użyciu maślanki zachowuje dłużej świeżość.
Kawałeczki kurczaka otoczone pyszną, chrupiącą panierką panko. Po raz pierwszy, próbowałam kurczaka smażonego w słynnej, japońskiej panierce. Intuicyjnie dobrałam przyprawy i dodatki do ciasta naleśnikowego, w którym obtoczyłam kawałki kurczaka, przed zanurzeniem w panko. Po usmażeniu, kurczak pozostał soczysty i miękki, a panierka jest zwarta, chrupiąca i delikatna.
Mam dla Was bardzo konkretny przepis na bardzo konkretną granolę. Czekoladową. Tak właśnie. Baaardzo cze-ko-la-do-wą. Jest wprost idealna, żeby dobrze zacząć dzień. Szczególnie teraz, kiedy za oknem jest rano tak ciemno.
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera tylko 3 składniki : mąkę, sól i gorąca wodę. Przez wiele lat właśnie tak je przygotowywałam. Po jakimś czasie spróbowałam wersji z dodatkiem oleju i to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardziej elastyczne i sprężyste
Mięso jest kruche i niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby", polecam upiec i wypróbować, bo naprawdę warto :-)