Panna cotta z marakują

Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nie wiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków. Uwielbiam podawać ją z musem truskawkowym albo malinowym, jednak marakuja to jest dopiero strzał w dziesiątkę. Dzięki lekko kwaskowemu miąższowi passiflory panna cotta dostała porządnego kopa i stała się fajnie orzeźwiająca. Jeśli kochacie ten włoski deser, to musicie przygotować go według tego przepisu. Szczególnie teraz, kiedy sezon na marakuję trwa w najlepsze! Jeśli nawet nie znajdziecie świeżych owoców passiflory, to z powodzeniem możecie użyć gotowej pulpy. Gorąco polecam o każdej porze roku. ;)
Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 8 porcji panna cotty
Panna cotta:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 3-4 owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do podania:
  • 150 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 4-5 owoców

* PRZYGOTOWANIE
Śmietanę kremówkę wlej do rondelka wraz z mlekiem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyskrobanymi nożykiem ziarenkami i gotuj na małym ogniu do zagotowania, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmij laskę wanilii, rozpuść cukier i dodaj pulpę z marakui lub miąższ wydrążony z owoców.
Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w zagotowanej śmietance. Panna cottę wlej do 8 kokili lub filiżanek i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na 4-6 godzin do stężenia.
Gotową panna cottę przełóż na talerze, zanurzając kokile na moment w ciepłej wodzie. Podawaj ze świeżo wydrążonym miąższem passiflory lub z pulpą z marakui.
*
Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta  jogurtowa z marakują

Panna cotta jogurtowa z marak…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowa ciabatta

Szpinakowa ciabatta

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Minestrone z chorizo
2

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione

Włoskie gnocchi parmezanowe rę…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Arancini z szafranem i rozmarynem

Arancini z szafranem i rozmary…

food² food²
Food Square

Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym

Panna cotta z nutą bazylii i c…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim