Panna cotta z marakują

Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nie wiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków. Uwielbiam podawać ją z musem truskawkowym albo malinowym, jednak marakuja to jest dopiero strzał w dziesiątkę. Dzięki lekko kwaskowemu miąższowi passiflory panna cotta dostała porządnego kopa i stała się fajnie orzeźwiająca. Jeśli kochacie ten włoski deser, to musicie przygotować go według tego przepisu. Szczególnie teraz, kiedy sezon na marakuję trwa w najlepsze! Jeśli nawet nie znajdziecie świeżych owoców passiflory, to z powodzeniem możecie użyć gotowej pulpy. Gorąco polecam o każdej porze roku. ;)
Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 8 porcji panna cotty
Panna cotta:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 3-4 owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do podania:
  • 150 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 4-5 owoców

* PRZYGOTOWANIE
Śmietanę kremówkę wlej do rondelka wraz z mlekiem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyskrobanymi nożykiem ziarenkami i gotuj na małym ogniu do zagotowania, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmij laskę wanilii, rozpuść cukier i dodaj pulpę z marakui lub miąższ wydrążony z owoców.
Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w zagotowanej śmietance. Panna cottę wlej do 8 kokili lub filiżanek i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na 4-6 godzin do stężenia.
Gotową panna cottę przełóż na talerze, zanurzając kokile na moment w ciepłej wodzie. Podawaj ze świeżo wydrążonym miąższem passiflory lub z pulpą z marakui.
*
Zdjęcie - Panna cotta z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta  jogurtowa z marakują

Panna cotta jogurtowa z marak…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia