Proste muffinki jogurtowe z wiśniami
Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec!
Te muffinki dzięki dodatkowi oleju i jogurtu są bardzo lekkie i wilgotne- długo utrzymują świeżość. Z proporcji otrzymacie ok. 12 sztuk o klasycznym rozmiarze.
Ważne, żeby foremek nie napełniać do samej góry ciastem, wystarczy do ok. 2/3 wysokości foremki, żeby babeczki ładnie wyrosły. Nie dodawajcie też (choć wiem, że kusi!) zbyt dużo wiśni – wystarczą jakieś 3 na sztukę- te owoce mają w sobie dużo soku i lubią uciekać na dno wypieków. To tyle z moich rad. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Składniki:- wiśnie - ok. 40 szt (mogą być mrożone)
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- jogurt naturalny - 1 szklanka
- olej - 1/3 szklanki, np. rzepakowy
- naturalna esencja migdałowa - kilka kropli
- płatki migdałów - ok. 6 łyżek
W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier.
Dodaj jogurt, jajko, olej oraz esencję migdałową (radzę wybrać tę naturalną!). Połącz.
Ciastem napełniaj foremki do babeczek wyłożone papilotkami do ok. 2/3 wysokości. Na wierzchu każdej porcji ułóż ok. 3 wiśni, posyp płatkami migdałowymi (i opcjonalnie szczypta grubego cukru).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.