Pełnoziarnisty chleb buraczany
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, bo nadaje im nie tylko ciekawego różowego koloru, ale także ciekawy posmak. Tym razem zmieszałam tartego buraka z jabłkiem i przemyciłam do szybkiego pełnoziarnistego chleba. Dodatek ten sprawił, że miąższ chleba jest przyjemnie sprężysty mimo dodatku „ciężkiej” pełnoziarnistej mąki.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki dla foremki 24 x 10 cm :
- mąka pszenna typ 650 - 150 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- tartych buraków z jabłkiem - 200 g
- tymianku - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę tymianku, tarte buraki z jabłkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta przecinamy na środku, smarujemy białkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy metoda góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 280 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce.