Orzechowe podpłomyki
Czas całkowity: 1 godz 16 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 16 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzeszków) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich cienko wałkujemy na placek.
4. Podpłomyki smażymy po ok. minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Podajemy na ciepło lub jak ostygną.