Orzechowe podpłomyki

Orzechowe podpłomyki

Zdjęcie - Orzechowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas całkowity: 1 godz 16 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 16 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 200 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  5. masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzeszków) - 3 łyżki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich cienko wałkujemy na placek.
4. Podpłomyki smażymy po ok. minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Podajemy na ciepło lub jak ostygną.

Zdjęcie - Orzechowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów