Pomarańczowe bułeczki
W styczniu pewnie każdy po cichu tęskni za truskawkami, malinami i jagodami, ale trzeba doceniać to co mamy. Trwa sezon cytrusowy, a ja szczególnie cenię sobie czerwone pomarańcze, które mogą być również świetnym dodatkiem do wypieków. Polecam dodać skórkę oraz sok z pomarańczy do ciasta drożdżowego, a dla tych, którzy lubią pikantne smaki dorzucić jeszcze posiekaną papryczkę chilli. Wyjdą z tego cudowne, orientalne bułeczki.
Czas całkowity: 1 godz 33 min
Czas wyrastania: 1 godz 15 min
Czas wypieku: 18 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 50 ml
- sól - 1 łyżeczka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- świeżo startej skórki z pomarańczy - 2 łyżki
- świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy - 200 ml
- posiekanej papryczki chilli - 1 łyżeczka
- białko (wierzch) - 1 szt.
- suszone płatki chilli - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, skórkę z pomarańczy. W rondlu podgrzewamy krótko sok z wodą, aby był był letni. Wlewamy go stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy płatkami chilli. Pieczemy metodą góra-dół przez 18 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.