Pierogi z jarmużem
Urlop się kończy i czas wrócić do normalnego funkcjonowania. Ciężko się zebrać... Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego. Pewnie nie tylko mi;-) Co powiecie na pierogi z takim farszem? Jarmuż smakuje wyjątkowo i doskonale się spisał jako moje zaspokojenie smakowe:-)
Składniki: na ciasto:
- 500g mąki,
- kefir duży 400 ml,
- sól,
farsz:
- 500 g liści jarmużu,
- 100 g sera cheddar,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jarmuż umyć i powycinać nerwy. Pociąć na drobno. Cebulę poszatkować w kosteczkę i usmażyć na oliwie, dodać liście jarmużu i czosnek drobno posiekany. Dusić do miękkości. Podlać ewentualnie wodą, aby zmiękł. Odstawić do ostygnięcia. Dodać starty ser. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu.