Pierogi z jarmużem

Pierogi z jarmużem

Zdjęcie - Pierogi z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Urlop się kończy i czas wrócić do normalnego funkcjonowania. Ciężko się zebrać... Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego. Pewnie nie tylko mi;-) Co powiecie na pierogi z takim farszem? Jarmuż smakuje wyjątkowo i doskonale się spisał jako moje zaspokojenie smakowe:-)

Zdjęcie - Pierogi z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: na ciasto:

  • 500g mąki,
  • kefir duży 400 ml,
  • sól,

farsz:

  • 500 g liści jarmużu,
  • 100 g sera cheddar,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Jarmuż umyć i powycinać nerwy. Pociąć na drobno. Cebulę poszatkować w kosteczkę i usmażyć na oliwie, dodać liście jarmużu i czosnek drobno posiekany. Dusić do miękkości. Podlać ewentualnie wodą, aby zmiękł. Odstawić do ostygnięcia. Dodać starty ser. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu.
Zdjęcie - Pierogi z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów