Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera
Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące. Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to częściej, modyfikując przepis, np. dodając zioła czy orzechy. Chleb jest bardzo smaczny, chrupiący i zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
Pełnoziarnisty chleb na sodzie
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli (oryginalnie 1 łyżeczka,
ale 1/2 zdecydowanie wystarcza)
- 1 jajko
- 300ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1) W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i sól.
2) W mniejszym naczyniu wymieszać jajko i maślankę lub jogurt.
3) Wlać do suchych składników i wymieszać widelcem.
4) Wyrobić ciasto i uformować w kulę.
5) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką.
6) Oprószyć mąką i rozpłaszczyć go grubości kilku centymetrów.
7) Naciąć na krzyż na głębokość ok. 0,5 cm.
8) Piec w temperaturze 190 st. C przez 40-45 minut, aż bochenek będzie miał chrupiącą skórkę, a przy uderzeniu w spód będzie wydawał głuchy odgłos.
Czas przygotowania: 1 godzina