Szakszuka - jajka w pomidorach
Ziąb za oknem, więc na talerzu idealnie sprawdzi się coś rozgrzewającego. Na przykład szakszuka! Jajka z gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym. Tak w skrócie. Wyjadana prosto z patelni, ze świeżym chrupiącym pieczywem. Na śniadanie, obiad czy kolację. Dla mnie dodatkowo to trochę takie wspomnienie lata, więc lepiej być nie może ;) Latem oczywiście korzystamy ze świeżych pomidorów, zimą stawiamy na te z puszki. Szybko, prosto i smacznie.
Polecam też wersję z zapiekanymi jajkami i rozbudowaną o szpinak - przepis TUTAJ.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pieprz, sól
- łyżeczka słodkiej papryki (idealna jest wędzona)
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- 2 jajka
- świeża bazylia
Rozgrzać olej na dużej patelni, w międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek. Podsmażyć cebulę do zeszklenia, następnie dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze kilka minut. Na patelnię wlać pomidory z puszki, wsypać przyprawy oraz cukier. Wymieszać i smażyć do kilkunastu minut aż sok z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty, treściwy sos pomidorowy. Dodać garść świeżej, posiekanej bazylii, wymieszać. Spróbować, ewentualnie jeszcze raz doprawić solą czy pieprzem do smaku. Na koniec wbić dwa jajka, nałożyć na patelnię przykrywkę i gotować do ścięcia jajek. Przed podaniem dodatkowo posypać całość świeżą bazylią. Smacznego!