Szakszuka - jajka w pomidorach

Zdjęcie - Szakszuka - jajka w pomidorach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziąb za oknem, więc na talerzu idealnie sprawdzi się coś rozgrzewającego. Na przykład szakszuka! Jajka z gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym. Tak w skrócie. Wyjadana prosto z patelni, ze świeżym chrupiącym pieczywem. Na śniadanie, obiad czy kolację. Dla mnie dodatkowo to trochę takie wspomnienie lata, więc lepiej być nie może ;) Latem oczywiście korzystamy ze świeżych pomidorów, zimą stawiamy na te z puszki. Szybko, prosto i smacznie.
Polecam też wersję z zapiekanymi jajkami i rozbudowaną o szpinak - przepis TUTAJ.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pieprz, sól
  • łyżeczka słodkiej papryki (idealna jest wędzona)
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • świeża bazylia


Rozgrzać olej na dużej patelni, w międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek. Podsmażyć cebulę do zeszklenia, następnie dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze kilka minut. Na patelnię wlać pomidory z puszki, wsypać przyprawy oraz cukier. Wymieszać i smażyć do kilkunastu minut aż sok z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty, treściwy sos pomidorowy. Dodać garść świeżej, posiekanej bazylii, wymieszać. Spróbować, ewentualnie jeszcze raz doprawić solą czy pieprzem do smaku. Na koniec wbić dwa jajka, nałożyć na patelnię przykrywkę i gotować do ścięcia jajek. Przed podaniem dodatkowo posypać całość świeżą bazylią. Smacznego!

Zdjęcie - Szakszuka - jajka w pomidorach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem

Pomidorowe podpłomyki ze słone…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca
1

Gnocchi zapiekane z sosem putt…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy