Placuszki jogurtowe z pomarańczą

Placuszki jogurtowe z pomarańczą


Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się okazuje ;-) Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby było zdrowiej. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 jajka L
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy + otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • syrop klonowy lub miód



1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Pomarańcze szorujemy porządnie szczotką i sparzamy. Następnie z połowy ścieramy skórkę i z całej wyciskamy sok.
2. Do ubitych jajek dodajemy jogurt, sok z pomarańczy, skórkę i syrop klonowy, miksujemy na już mniejszych obrotach do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Jak by ciasto było za rzadkie to dodajemy jeszcze troszkę mąki.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z jogurtem, owocami, dżemem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów