Zebra to bardzo efektowne i stosunkowo nieskomplikowane ciasto, szybkie w przygotowaniu, którego warstwy ciasta układają się w nieregularne pasy imitując tytułową zebrę.
Pyszna babka dla fanów diety bezglutenowej i marcepanu, przygotowana w całości z mąki migdałowej. Gotowe mielone migdały, można kupić w sklepie. Można również zmielić migdały bez skórki lub płatki migdałowe. Ciasto zawsze się udaje, jest bardzo aromatyczne i wilgotne.
Całość wyszła zaskakująco pyszna. Może trochę dziwne połączenie sera z marchewką sprawdza się wybornie, wszystkie składniki łączą się w idealną całość.
Kiedy już sama piekę w domu chleb lub bułki to zazwyczaj dodaję do nich jakieś zdrowe produkty: mąkę pełnoziarnistą, otręby czy ziarna. Tym razem sięgnęłam po niedoceniane w przemyśle spożywczym zarodki pszenne, które jeszcze do niedawna wykorzystywane były głownie jako pasza dla zwierząt. A przecież to bardzo bogate źródło witamin i cennych pierwiastków.
Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:)
„Dutch baby” to przykład na pieczony, puszysty placek. Najbardziej spektakularny jest od razu po wyjęciu z gorącego piekarnika, później (niestety dość szybko…) opada, jego smak pozostaje jednak cały czas na piątkę z plusem! Ach, te maślane nuty!
Dzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną.
Do zupy dodałam pierś kurczaka, wcześniej pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami. Dodatkowo zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Zupa jest bardzo treściwa, pożywna i smakuje wybornie, a przy tym nie brakuje w niej zdrowych składników. Polecam taką zupę na jednogarnkowe danie, dla całej rodziny
Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną -
Wiedząc jak wszyscy lubią kupne Bake Rollsy postanowiłam przygotować czosnkowe, wykorzystując pozostawioną w papierze końcówkę bułki. Grzaneczki wyszły znakomite, chrupiące i na pewno zdrowsze. A smak ich możesz zmieniać dodając za każdym razem inne dominujące zioło:-)
Upragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. :)