Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami
Upragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. :)
*
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 250 ml mleka roślinnego
- 25 ml oleju kokosowego
Dodatki:
- ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki)
- kawałek czerwonej kapusty
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników.
Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę wody, aby uzyskać bardziej gładką teksturę. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sól. Miksujemy ponownie, aż składniki się połączą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Podanie Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy kiełkami i startą na mandolinie czerwoną kapustą.
*
*
Przepis powstał specjalnie dla magazynu KOCIOŁ.