Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami

Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami

Zdjęcie - Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Upragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. :)

Zdjęcie - Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI Naleśniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 25 ml oleju kokosowego

Dodatki:
  • ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki)
  • kawałek czerwonej kapusty
Twarożek ze słonecznika:
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól





* PRZYGOTOWANIE
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników.

Roślinny twarożek ze słonecznika Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę wody, aby uzyskać bardziej gładką teksturę. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sól. Miksujemy ponownie, aż składniki się połączą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Podanie Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy kiełkami i startą na mandolinie czerwoną kapustą.
*

Zdjęcie - Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*
Przepis powstał specjalnie dla magazynu KOCIOŁ.

Kategorie przepisów