Bułki do burgerów
Dzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni. Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 300 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania bułek
- sezam
1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Masło roztopić, ostudzić, tez ma być letnie.
2. Robimy rozczyn: Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, chwilkę mieszamy i zrobią się płynne. Dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
3. Do miski do której przesialismy mąkę dajemy sól, pozostały cukier, mleko, jajko i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, dodajemy masło, ponownie mieszamy. ja w tym momencie wyjęłam sobie ciasto na stolnicę i wyrabiałam ręcznie 15 minut. Ciasto super się wyrabia :-). Możemy też wyrobić mikserem z hakiem.
4. Formujemy kulę, przekładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny.
5. Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy 10 bułeczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezam.
6. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy w 210 stopniach około 15 minut. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić :-)