Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną

Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną
Jeżeli zostały Wam w zamrażarce dowolne, mrożone warzywa i szpinak, bardzo polecam właśnie taką zupę. Do zupy dodałam pierś kurczaka, wcześniej pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami. Dodatkowo zupę zagęściłam kaszą jaglaną.  Zupa jest bardzo treściwa, pożywna i smakuje wybornie, a przy tym nie brakuje w niej zdrowych składników. Polecam taką zupę na jednogarnkowe danie, dla całej rodziny  ?

Zdjęcie - Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 litry wywaru
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 300 g mieszanki mrożonego groszku i marchewki
  • 200 g mrożonego brokuła
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • garść liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę jaglaną dokładnie płukam na sitku zimną wodą. Dodaję do gorącego wywaru i gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy cebulka odparuje wodę, dodaję kurczaka, wszystko smażę mieszając około 10 minut. Do kurczaka dodaję mrożone warzywa, całość duszę kolejne 5 minut. Warzywa z kurczakiem, dodaję do wywaru, dodaję szpinak lub czosnek niedżwiedzi oraz śmietankę. Wszystko chwilę gotuję i doprawiam do smaku. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liście  czosnku niedźwiedziego

Zdjęcie - Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów