Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim

Wielkanoc tuż, tuż. Pamiętam, że dawno temu, był to czas, kiedy na stołach po raz pierwszy w roku pojawiały się nowalijki, świeże warzywa, wiosenne kolory i smaki. Teraz jest inaczej, rzodkiewki jadamy cały rok, a ogórki i pomidory to już żaden rarytas, chociaż tych dojrzewających w sierpniowym słońcu nic nie zastąpi.

Święta to jednak czas, kiedy chcemy uczcić nadchodzącą wiosnę i stawiamy na kolor zielony. Bukiet kalafiorowy nie jest to może potrawa z nowalijek, ale w połączeniu z kremowym sosem holenderskim, świetnie sprawdza się w połączeniu z jajkiem, czy wielkanocną wędliną. Nie będę natomiast ukrywać, że przygotowanie sosu holenderskiego wymaga odrobiny wprawy, ale trudne na pewno nie jest. Jestem przekonana, że jeśli wykonacie go zgodnie z moimi wskazówkami, uda się wyśmienicie.

Zdjęcie - Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(2-4 porcje)

  • ok. 500G mieszanki różyczek kalafiora, kalafiora romanesco i brokuła (mogą być mrożone)
  • garść liści rukwi wodnej
  • 130g masła lub masła klarowanego
  • 15ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • sól, biały pieprz
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiory ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i lekko chrupiące. Po ugotowaniu przelej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny kolor.
  • Masło roztop w garnku. Jeśli używasz masła ekstra, usuń łyżką wytrąconą na powierzchni piankę.
  • Żółtka, sok z cytryny, sól, oraz biały pieprz umieść w metalowej misce. Miskę ustaw nad niewielką ilością gotującej się na wolnym ogniu wody, uważając, by nie dotykała jej powierzchni.
  • Ubijaj mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej, gęstniejącej piany.
  • Dolewaj po łyżce ciepłego masła, wciąż ubijając na wolnych obrotach. Co pewien czas zdejmuj miskę znad gotującej się wody na 15 sekund, by nie zagotować sosu. Gotowy sos holenderski przypomina konsystencją gładki majonez.
  • Na talerzu ułóż różyczki kalafiorów i polej sosem holenderskim.
  • Udekorujemy listkami rukwi i oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu, sosu holenderskiego nie należy ponownie podgrzewać.

Smacznego!

Zdjęcie - Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczona biała kiełbasa z kapustą
1

Pieczona biała kiełbasa z kapu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem

Muffiny jajeczne z łososiem i…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
1

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
1

Sałatka wielkanocna z białą ki…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Koreczki wielkanocne
1

Koreczki wielkanocne

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z brokułami i groszkiem cukrowym

Kurczak z brokułami i groszkie…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia