Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim

Wielkanoc tuż, tuż. Pamiętam, że dawno temu, był to czas, kiedy na stołach po raz pierwszy w roku pojawiały się nowalijki, świeże warzywa, wiosenne kolory i smaki. Teraz jest inaczej, rzodkiewki jadamy cały rok, a ogórki i pomidory to już żaden rarytas, chociaż tych dojrzewających w sierpniowym słońcu nic nie zastąpi.

Święta to jednak czas, kiedy chcemy uczcić nadchodzącą wiosnę i stawiamy na kolor zielony. Bukiet kalafiorowy nie jest to może potrawa z nowalijek, ale w połączeniu z kremowym sosem holenderskim, świetnie sprawdza się w połączeniu z jajkiem, czy wielkanocną wędliną. Nie będę natomiast ukrywać, że przygotowanie sosu holenderskiego wymaga odrobiny wprawy, ale trudne na pewno nie jest. Jestem przekonana, że jeśli wykonacie go zgodnie z moimi wskazówkami, uda się wyśmienicie.

Zdjęcie - Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(2-4 porcje)

  • ok. 500G mieszanki różyczek kalafiora, kalafiora romanesco i brokuła (mogą być mrożone)
  • garść liści rukwi wodnej
  • 130g masła lub masła klarowanego
  • 15ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • sól, biały pieprz
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiory ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i lekko chrupiące. Po ugotowaniu przelej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny kolor.
  • Masło roztop w garnku. Jeśli używasz masła ekstra, usuń łyżką wytrąconą na powierzchni piankę.
  • Żółtka, sok z cytryny, sól, oraz biały pieprz umieść w metalowej misce. Miskę ustaw nad niewielką ilością gotującej się na wolnym ogniu wody, uważając, by nie dotykała jej powierzchni.
  • Ubijaj mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej, gęstniejącej piany.
  • Dolewaj po łyżce ciepłego masła, wciąż ubijając na wolnych obrotach. Co pewien czas zdejmuj miskę znad gotującej się wody na 15 sekund, by nie zagotować sosu. Gotowy sos holenderski przypomina konsystencją gładki majonez.
  • Na talerzu ułóż różyczki kalafiorów i polej sosem holenderskim.
  • Udekorujemy listkami rukwi i oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu, sosu holenderskiego nie należy ponownie podgrzewać.

Smacznego!

Zdjęcie - Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japońskie naleśniki puszyste i mięciutkie na śniadanie

Japońskie naleśniki puszyste i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis)

Beza Pavlova z malinami i boró…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jajecznica z kurkami
1

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy