Przepis na kremowy hummus
Nie potrafię się mu oprzeć. Obieram łodygi selera naciowego i nakładam sobie sporą porcję kremowego hummusu z matowa oliwą.
ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kuminu
natka kolendry 1 garść
łodygi selera
Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), czosnek wcisnąłem sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem Potem dodałam jeszcze sok z drugiej połówki. Posypałam kolendrą.