Marakuja curd (krem)
Marakuja curd, to krem który zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak marakui nie powinen być zagłuszony innymi dodatkami, najlepiej by występował solo.
Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów.
To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba.
Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy, a by bardziej służył naszemu zdrowiu, zrezygnowałam z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Gorąco polecam do wykorzystania w wielkanocnym mazurku!
Składniki:
5 owoców marakui
2 jajka
60 g masła
60 g ksylitolu/cukru
1/2 laska wanilii - opcjonalnie
Wykonanie:
- owoce marakui przekroić na pół. Łyżeczką wybrać miąższ z pestkami i zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Z pięciu owoców otrzymałam około 80 g musu owocowego
- mus umiescić w małym rondelku, dodać ksylitol i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia ksylitolu/cukru. Ostudzić przez 3 minuty
- przelać zawartość rondelka do miski umieszczonej na garnkiem z gotujacą się wodą. Przy pomocy rózgi wmieszać kolejno 2 jajka, następnie ubijać w kąpieli wodnej, aż do zgęstnienia kremu - około 5-8 minut
- krem przełożyć do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Tą ilość zużyłam do tarty o średnicy 23 cm