Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem
Dziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników. Jak dla mnie były też pyszne podgrzane z ketchupem, uwielbiam! Polecam gorąco zamiast klasycznych tłuczonych ziemniaków. Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi pomysłami na kreatywne wykorzystanie ziemniaków, nie tylko jako klasyczne puree!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem(6 porcji)
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 g sera mozzarella, cheddara, lub innego ulubionego startego na tarce
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
- Umieść ziemniaki w dużej misce. W małym rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę, tymianek i czosnek (nie doprowadź do wrzenia) i przelej ją do ziemniaków. Dopraw porządnie solą i pieprzem i wymieszaj.
- W średniej patelni rozgrzej masło, włóż pieczarki i podsmaż przez 5-6 minut, aż odparuje z nich wilgoć. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw.
- Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem.
- Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, na ostatnie 10 minut zdejmij folię żeby ser się zarumienił. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Potato, cheese and mushroom gratin(6 servings)
Ingredients:
- 5 medium potatoes, peeled and sliced thinly
- 1 tablespoon of butter
- 250 g button mushrooms, sliced
- 1 1/2 cups heavy cream
- 1 teaspoon thyme leaves
- 2 garlic cloves, minced
- 150 g cheese (mozzarella, cheddar or other), grated
- 2 tablespoons parmesan cheese, grated
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC and grease medium baking dish.
- Place the potatoes in a large bowl. Heat cream, thyme and garlic over low heat until warm (but not boiling), and pour over potatoes. Season with salt and pepper and stir.
- In a medium pan, add butter and mushrooms and heat on medium for 5-6 minutes, then remove from heat and set aside.
- Spoon a third of the potato and cream mixture into prepared dish and arrange in even layer. Add 1/3 of the mushrooms and cover with 1/3 of cheese, and repeat process two more times, finishing with mushrooms and cheese. Pour extra cream left in bowl over top and then sprinkle with parmesan cheese.
- Cover with foil leaving one corner vented to release steam. Bake for 45 minutes for the last 10 minutes take the cover off. Let sit for 5 minutes before serving.
Enjoy!