Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem

Dziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników. Jak dla mnie były też pyszne podgrzane z ketchupem, uwielbiam! Polecam gorąco zamiast klasycznych tłuczonych ziemniaków. Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi pomysłami na kreatywne wykorzystanie ziemniaków, nie tylko jako klasyczne puree!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem

(6 porcji)

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 g sera mozzarella, cheddara, lub innego ulubionego startego na tarce
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2. Umieść ziemniaki w dużej misce. W małym rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę, tymianek i czosnek (nie doprowadź do wrzenia) i przelej ją do ziemniaków. Dopraw porządnie solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. W średniej patelni rozgrzej masło, włóż pieczarki i podsmaż przez 5-6 minut, aż odparuje z nich wilgoć. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw.
  4. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem.
  5. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, na ostatnie 10 minut zdejmij folię żeby ser się zarumienił. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato, cheese and mushroom gratin

(6 servings)

Ingredients:

  • 5 medium potatoes, peeled and sliced thinly
  • 1 tablespoon of butter
  • 250 g button mushrooms, sliced
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • 1 teaspoon thyme leaves
  • 2 garlic cloves, minced
  • 150 g cheese (mozzarella, cheddar or other), grated
  • 2 tablespoons parmesan cheese, grated
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC and grease medium baking dish.
  2. Place the potatoes in a large bowl. Heat cream, thyme and garlic over low heat until warm (but not boiling), and pour over potatoes. Season with salt and pepper and stir.
  3. In a medium pan, add butter and mushrooms and heat on medium for 5-6 minutes, then remove from heat and set aside.
  4. Spoon a third of the potato and cream mixture into prepared dish and arrange in even layer. Add 1/3 of the mushrooms and cover with 1/3 of cheese, and repeat process two more times, finishing with mushrooms and cheese. Pour extra cream left in bowl over top and then sprinkle with parmesan cheese.
  5. Cover with foil leaving one corner vented to release steam. Bake for 45 minutes for the last 10 minutes take the cover off. Let sit for 5 minutes before serving.

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów