Dutch baby- puszysty, pieczony omlet

Dutch baby- puszysty, pieczony omlet

Zdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje śniadania, gdy tylko mam mniej zajęty poranek, to właściwie zawsze wariacje nt. placków, naleśników i omletów. Na słodko i wytrawnie, od rana ubijam i smażę!

Zdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Dutch baby” to przykład na pieczony, puszysty placek. Najbardziej spektakularny jest od razu po wyjęciu z gorącego piekarnika, później (niestety dość szybko…) opada, jego smak pozostaje jednak cały czas na piątkę z plusem! Ach, te maślane nuty!

Zdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotujcie więc patelnię, którą można podgrzać w piekarniku (czyli taką bez plastikowej rączki), żeliwna  będzie najlepsza,  bo bardzo dobrze się rozgrzeje. Na nią  masło, ciasto i po kwadransie w piekarniku zobaczycie, jak omlet wyrasta niczym puszysta, waniliowa chmurka…

Zdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na porcję dla jednej osoby, na patelnię o średnicy ok. 15 cm.

Zdjęcie - Dutch baby- puszysty, pieczony omlet - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, niech się dobrze rozgrzeje- musi być naprawdę gorąca!

W misce połącz jajka, z mąką, mlekiem, cukrem i esencją waniliową.

Gdy patelnie będzie gorąca, włóż na nią masło, roztop. Na tak przygotowaną patelnię wlej ciasto i zamknij piekarnika.

Omlet piecz przez ok. 10-15 minut- aż będzie wyrośnięty i złoty na brzegach. Podawaj od razu (!), z ulubionymi, słodkimi dodatkami.

Kategorie przepisów