Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania
W domu często zostaje końcówka bagietki, która czerstwieje i potem nikt już jej nie ruszy... Wiedząc jak wszyscy lubią kupne Bake Rollsy postanowiłam przygotować czosnkowe, wykorzystując pozostawioną w papierze końcówkę bułki. Grzaneczki wyszły znakomite, chrupiące i na pewno zdrowsze. A smak ich możesz zmieniać dodając za każdym razem inne dominujące zioło:-)
Składniki:
- kawałek czerstwej bagietki,
- oliwa z oliwek extra virgine,
- sól, pieprz, oregano suszone,
- kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie: Bagietkę pokroić na cieniutkie kromeczki. Ja to zrobiłam maszyną ustawioną na 5mm. Do oliwy wcisnąć czosnek, dodać przyprawy. Smarować pędzelkiem każdą kromeczkę z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) przyprawioną oliwą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku około 10 minut w 180-200 stop. C. Odsączyć na papierze upieczone grzanki.