Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania

Zdjęcie - Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W domu często zostaje końcówka bagietki, która czerstwieje i potem nikt już jej nie ruszy... Wiedząc jak wszyscy lubią kupne Bake Rollsy postanowiłam przygotować czosnkowe, wykorzystując pozostawioną w papierze końcówkę bułki. Grzaneczki wyszły znakomite, chrupiące i na pewno zdrowsze. A smak ich możesz zmieniać dodając za każdym razem inne dominujące zioło:-)
Zdjęcie - Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • kawałek czerstwej bagietki,
  • oliwa z oliwek extra virgine,
  • sól, pieprz, oregano suszone,
  • kilka ząbków czosnku.

Przygotowanie: Bagietkę pokroić na cieniutkie kromeczki. Ja to zrobiłam maszyną ustawioną na 5mm. Do oliwy wcisnąć czosnek, dodać przyprawy. Smarować pędzelkiem każdą kromeczkę z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) przyprawioną oliwą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku około 10 minut w 180-200 stop. C. Odsączyć na papierze upieczone grzanki.

Zdjęcie - Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów