Dla mnie pieczone ziemniaczki to najlepszy wybór na dodatek do obiadu w okresie letnim. W zasadzie czasem stanowią one posiłek sam w sobie. Doskonałe ze szklanką mleka czy maślanki.
Jajko i maślankę zmiksować, dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, a na koniec rozpuszczoną łyżkę masła.Wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny.Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością masła...
Zwykle leczo robimy z cukinii a u mnie dzisiaj w wersji z młodą kapustą i kiełbasą. Młoda kapusta to jest to warzywo, którym chyba najbardziej nie mogę się nacieszyć dlatego ładuję ja wszędzie gdzie się da przez cały sezon. Dzisiaj występuję w takiej potrawce.
Danie w sam raz dla zabieganych. Smaczne, nieskomplikowane, jednogarnkowe, dość szybkie do przygotowania. Jeśli mięsko pokroimy sobie wcześniej, pozostaje jedynie pokroić cebulę i pieczarki i podsmażyć wszystko na patelni.
To taki gulasz drobiowy z dość dużą ilością pieczarek.
Moja mięta przepięknie się rozkrzewiła w tym roku więc szkoda mi było jej nie wykorzystać. Oprócz likieru zrobiłam cukier, który będzie się świetnie nadawał do mojito, ale także myślę do różnych deserów
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam makaron z kurkami.Tym razem podpatrzyłam (...), że można oprócz śmietanki dodać do takiego dania serek mascarpone. Powiem Wam, że naprawdę robi on robotę. Danie jest kremowe i naprawdę pyszne. Jeśli lubicie to polecam. Jest szybkie, tanie i naprawdę smaczne :-)
Soki z owoców sezonowych od zawsze były u nas w domu. Babcia miała sad i mnóstwo darów lata było przerabianych w ten sposób. Soki z czarnej porzeczki to całe moje dzieciństwo.
Zaczyna się ten czas, kiedy moce przerobowe mojej rodziny nie dają rady i zawsze zostaje nam gdzieś w lodówce miseczka wiśni, jagód czy czerwonych porzeczek. Mam w takim przypadku sprawdzony sposób na błyskawiczne w przygotowaniu ciasto. Jest lekkie i wilgotne (to zasługa oleju i jogurtu w nim zawartych), a do tego składnik wystarczy wymieszać przysłowiowym widelcem.
Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.
Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.
Te babeczki jogurtowe są delikatne niczym najbardziej puszysty kawałek biszkoptu, pięknie pachną skórką cytrynową i wprost rozpływają się w ustach. Co roku, gdy tylko sezon na borówki i jagody trwa w najlepsze, piekę ich przynajmniej tuzin (a zwykle nawet trzy).
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki pietruszki pełna witaminy C polana olej lnianym z pierwszego tłoczenia, skropiona sokiem z cytryny.
Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.
Bagietki nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić je na plastry, jednak staramy się nie przeciąć ich do końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy masłem czosnkowo-pietruszkowym. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową...