Domowe Twixy bez cukru
Uwielbiam wymyślać zdrowe zamienniki znanych i lubianych słodyczy. Kiedyś przepadałam za Twixem, dlatego teraz musiałam spróbować go odtworzyć. Wyszło mi to naprawdę nieźle! Kruchy owsiany "herbatnik", lekko ciągnąca się masa karmelowo-nerkowcowa i polewa z czekolady to świetne połączenie, całkiem dobrze naśladujące oryginalne batoniki.
Domowe Twixy bez cukru
- 150g mąki owsianej
- 50g oleju kokosowego
- 50g masła + 5g do polewy
- 30g erytrolu w proszku + 10g do polewy
- 70g śmietany 30%
- 60g masła z nerkowców
- 4 krople aromatu toffi (opcjonalnie)
- 50g czekolady 95%
- 2 łyżki tłustego mleka
1) Wymieszać mąkę owsianą i stopiony olej kokosowy.
2) Wyłożyć do formy 18x18 cm, ugnieść, wyrównać i wstawić do zamrażalnika.
3) Przygotować karmel: w rondelku stopić 50g masła, gotować, aż zacznie brązowieć, dodać 30g erytrolu w proszku, śmietanę, masło z nerkowców i aromat toffi i gotować przez 5 minut, mieszając, aż zgęstnieje.
4) Wylać na utwardzony spód, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na godzinę.
5) Stopić czekoladę i 5g masła, przestudzić, dodać 10g erytrolu w proszku i tłuste mleko.
6) Posmarować zastygnięty karmel i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
7) Pokroić na 12 batoników i przechowywać w lodówce.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal