Surówka z kapusty z ziołami
Podczas pobytu w kraju niemal do każdego obiadu mieliśmy zestaw surówek. Standardowy zestaw surówek serwowany w polskich restauracjach, karczmach i barach to surówka z czerwonej kapusty, surówka z białej kapusty i surówka z kiszonej kapusty. Czasami trafiała się też surówka z samej marchwi, ale nie zawsze. Początkowo witałam je z wielkim entuzjazmem, gdyż w Irlandii jedyną znaną surówką jest coleslaw (czyli kapusta z majonezem i marchewką, a właściwie to majonez z kapustą i wspomnieniem marchewki). Jednak po kilku obiadach przypomniałam sobie, dlaczego nie robię zbyt wielu kapuścianych surówek w domu…
Zwyczajnie kapusta powoduje wzdęcia, szczególnie u osób tak wrażliwych jak ja. Do tego polska kuchnia jest dość tłusta, a w takiej kombinacji kapucha może przynieść więcej problemów niż pożytku. Dlatego u mnie zazwyczaj goszczą inne kapustne warzywa, wśród których jarmuż gra pierwsze skrzypce. Postanowiłam dać jeszcze jedną szansę kapuście i zrobiłam surówkę z ziołami. Muszę przyznać, że skuteczność tego zabiegu mnie zaskoczyła, bo chociaż zjadłam ją w towarzystwie schabu, wieczorem nie czułam się napuchnięta.
Mięta i bazylia słyną z dobrego wpływu na procesy trawienne. W Irlandii sos miętowy tradycyjnie podaje się jagnięciny, jest bardzo popularna w kuchni greckiej, zaś trudno sobie wyobrazić kuchnię włoską bez bazylii. Oba ziółka są nie tylko zdrowe, ale też niezwykle smaczne, więc wpakowałam ich sporą ilość do mojej surówki. Moje dzieci były zachwycone, bo kochają wszelkie zielsko rosnące u nas w doniczkach na podwórku i na kuchennym parapecie. Mąż się trochę dziwił tej innowacji, ale zjadł bez marudzenia. Niedługo się przyzwyczai, a za jakiś czas będzie się dziwił, jak tej mięty nie znajdzie.
SURÓWKA Z KAPUSTY Z ZIOŁAMI- 1 główka kapusty stożkowej (u mnie odmiana Irish york)
- 3 marchewki
- garść listków mięty
- garść listków bazylii
- garść sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz wg uznania
Dressing:
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, szczególnie jeżeli nie wyglądają zdrowo, przekrawamy na pół i płuczemy. Odsączamy, wycinamy głąb i szatkujemy nożem lub w malakserze. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub w malakserze). Opłukane i osuszone listki ziół siekamy. Warzywa mieszamy z ziołami i odstawiamy na pół godziny. Mieszamy wszystkie składniki dressingu w małej miseczce, aż się połączą. Skrapiamy surówkę dressingiem, posypujemy sezamem, przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem i całość mieszamy.