Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papryką



Zdjęcie - Hummus z dynią i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hummus z pure z dyni z pieczoną papryką.


szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ze słoika)

2 łyżki pure z dyni* hokkaido

1 hojna łyżka tahiny

1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

sok z połówki cytryny

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka kminu

pestki dyni, sezam

płatki chili

pieczona papryka**

kolendra natka


* pure można przygotować na parze - dynię pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości na parze lub upiec

** paprykę można upiec ( ja poszłam na skróty i kupiłam gotową opiekaną żółtą)


Ciecierzycę, pure z dyni, sok z cytryny, tahinę i przyprawy umieścić w malakserze i zmiksować. Podprażyć sezam z pestki dyni na suchej patelni, lekko rozetrzeć w moździerzu. Wyłożyć humus na talerz, pokroić upieczoną paprykę i ułożyć na humusie, posypać pestkami i sezam, polać olejem np. z pestek dyni lub rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Posypać natką kolendry.

Kategorie przepisów