Hummus z dynią i pieczoną papryką
Hummus z pure z dyni z pieczoną papryką.
szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ze słoika)
2 łyżki pure z dyni* hokkaido
1 hojna łyżka tahiny
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kminu
pestki dyni, sezam
płatki chili
pieczona papryka**
kolendra natka
* pure można przygotować na parze - dynię pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości na parze lub upiec
** paprykę można upiec ( ja poszłam na skróty i kupiłam gotową opiekaną żółtą)
Ciecierzycę, pure z dyni, sok z cytryny, tahinę i przyprawy umieścić w malakserze i zmiksować. Podprażyć sezam z pestki dyni na suchej patelni, lekko rozetrzeć w moździerzu. Wyłożyć humus na talerz, pokroić upieczoną paprykę i ułożyć na humusie, posypać pestkami i sezam, polać olejem np. z pestek dyni lub rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Posypać natką kolendry.