Pasta alla carbonara z kurkami
Makaron z sosem carbonara po prostu ubóstwiam! Kremowy, z grubo mielonym pieprzem na wierzchu i chrupiącymi kawałeczkami przesmażonego boczku w środku, pycha! I tak jak w kuchni pozwalam sobie na sporo eksperymentów, tak do carbonary podchodzę nad wyraz poważnie i akceptuję tylko te wersje sosu, które trzymają się klasycznego składu: żółtka, dojrzewający ser, pancetta. To podstawa. Naturalnie nie będę się kłócić, jeśli zamiast podgardla ktoś użyje boczku, a parmezan zastąpi pecorino. Chodzi mi tu o ducha tego sosu i złotą zasadę: żadnej śmietany !!!
Oczywiście możecie zarzucić mi niekonsekwencję, skoro podaję dziś carbonarę z kurkami, sos jednak pozostawiam bez zmian, grzyby są tu tylko (albo “aż”!) pysznym dodatkiem!
Najważniejsze w dobrej carbonarze to przygotować kremowy, muślinowy sos- jajka nie mogą się zwarzyć, bo otrzymamy po prostu makron z jajecznicą. Na gorącą patelnię, na której mam usmażone “skwarki” dodaję ugotowany makaron, a następnie mieszaninę jajek i sera. Całość mieszam (już na patelni zdjętej z ognia!) i gotowe- sos powinien być błyszczący i gładki.
Moja rada: odlej do szklanki trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i dodaj jej nieco do sosu, w razie kryzysu (gdy makaron będzie zbyt suchy i zbity) sprawi, że sos ponownie nabierze kremowej konsystencji.
Składniki:- pancetta - 10 cieniutkich plasterków
- jajko - 4 szt
- parmezan - ok. 50 g, tarty
- pieprz - świeżo mielony, do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- kurki - ok. 200 g
- szalotka - 1 szt
- makaron - np. spaghetti, tagiatelle
- sól - do gotowania makaronu
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj oczyszczone kurki, usmaż je. Grzyby przełóż na miseczkę.
Na patelni, na średnim ogniu wytop drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i mięso stanie się chrupiące. Jajka (lub same żółtka, w zależności od preferencji) roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem, wymieszaj z tartym serem.
Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami z serem, od razu wymieszaj. W razie konieczności wlej trochę wody po gotowaniu makaronu- sos będzie miał lżejszą konsystencję. Do makaronu dodaj grzyby, wymieszaj.
***
A na jutrzejszy obiad polecam szybki makaron z łososiem i warzywami, przepis TUTAJ.
Każda porcję makaronu oprósz dodatkowo świeżo mielonym pieprzem, możesz posypać też tartym serem.