Pasta alla carbonara z kurkami

Pasta alla carbonara z kurkami

Zdjęcie - Pasta alla carbonara z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z sosem carbonara po prostu ubóstwiam! Kremowy, z grubo mielonym pieprzem na wierzchu i chrupiącymi kawałeczkami przesmażonego boczku w środku, pycha! I tak jak w kuchni pozwalam sobie na sporo eksperymentów, tak do carbonary podchodzę nad wyraz poważnie i akceptuję tylko te wersje sosu, które trzymają się klasycznego składu: żółtka, dojrzewający ser, pancetta. To podstawa. Naturalnie nie będę się kłócić, jeśli zamiast podgardla ktoś użyje boczku, a parmezan zastąpi pecorino. Chodzi mi tu o ducha tego sosu i złotą zasadę: żadnej śmietany !!!

Zdjęcie - Pasta alla carbonara z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście możecie zarzucić mi niekonsekwencję, skoro podaję dziś carbonarę z kurkami, sos jednak pozostawiam bez zmian, grzyby są tu tylko (albo “aż”!) pysznym dodatkiem!

Zdjęcie - Pasta alla carbonara z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najważniejsze w dobrej carbonarze to przygotować kremowy, muślinowy sos- jajka nie mogą się zwarzyć, bo otrzymamy po prostu makron z jajecznicą. Na gorącą patelnię, na której mam usmażone “skwarki” dodaję ugotowany makaron, a następnie mieszaninę jajek i sera. Całość mieszam (już na patelni zdjętej z ognia!) i gotowe- sos powinien być błyszczący i gładki.

Zdjęcie - Pasta alla carbonara z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja rada: odlej do szklanki trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i dodaj jej nieco do sosu, w razie kryzysu (gdy makaron będzie zbyt suchy i zbity) sprawi, że sos ponownie nabierze kremowej konsystencji.

Zdjęcie - Pasta alla carbonara z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • pancetta - 10 cieniutkich plasterków
  • jajko - 4 szt
  • parmezan - ok. 50 g, tarty
  • pieprz - świeżo mielony, do smaku
  • oliwa - 2 łyżki
  • kurki - ok. 200 g
  • szalotka - 1 szt
  • makaron - np. spaghetti, tagiatelle
  • sól - do gotowania makaronu
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj oczyszczone kurki, usmaż je. Grzyby przełóż na miseczkę.

Na patelni, na średnim ogniu wytop drobno pokrojoną pancettę/boczek.  Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i mięso stanie się chrupiące. Jajka (lub same żółtka, w zależności od preferencji) roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem, wymieszaj z tartym serem.

Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami z serem, od razu wymieszaj. W razie konieczności wlej trochę wody po gotowaniu makaronu- sos będzie miał lżejszą konsystencję. Do makaronu dodaj grzyby, wymieszaj.

***

A na jutrzejszy obiad polecam szybki makaron z łososiem i warzywami, przepis TUTAJ.

Każda porcję makaronu oprósz dodatkowo świeżo mielonym pieprzem, możesz posypać też tartym serem.

Kategorie przepisów