Grzanki z kurkami i jajkiem
Zaczyna się ten czas, gdy mąż znika na długie godziny, wraca jednak. Na szczęście! I to nie sam, ale z wiaderkami pełnymi grzybów! Na pierwszy ogień idzie zwykle jakaś klasyka np. risotto z prawdziwkami (przepis TU) lub makaron z grzybami w śmietanie (przepis TU). Czasem jednak stawiam na jakąś grzybową przekąskę czy śniadanie, wtedy niezastąpione są wszelkiego rodzaju kanapki na ciepło. Wybieram grzanki także dlatego, że do ich przygotowania z powodzeniem wykorzystać można pieczywo nie pierwszej już świeżości. Niczego w kuchni nie można marnować!
Dzisiejszy mój pomysł na posiłek to grzanka z dojrzewającym serem (można go zapiec na pieczywie lub tylko położyć na ciepłym chlebie), do tego jajko sadzone (koniecznie z płynnym żółtkiem!:), kurki usmażone na maśle i kilka chrupiących listków szałwii, dla urozmaicenia całości.
Pamiętajcie, że grzyby nie lubią być długo moczone w wodzie, szybko nasiąkają i tracą w ten sposób dużo smaku. Znacznie lepiej poświęcić trochę czasu i oczyścić je na sucho z pozostałości mchu i piasku kawałkiem ręcznika papierowego lekko tylko zwilżonego wodą lub pędzelkiem. Wiem, że to sporo precyzyjnej pracy, ale smak tak przygotowanych kurek na pewno ją wynagrodzi!
Podaję proporcje na dwie grzanki z kurkami.
Składniki:- chleb - 2 kromki
- oliwa - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- kurki - ok. 100 g (mniej więcej szkanka małych lub pokrojonych większych sztuk)
- ser dojrzewający - np. parmezan, ok. 10 grubych wiórków (obciętych obierazką do warzyw) lub tarty
- jajko - 2 szt
- sól pieprz - do smku
- listki szałwii - ok. 6 szt
Na patelni podgrzej oliwę, usmaż na niej na chrupko listki szałwii, mają być chrupkie, ale nie brązowe. odsącz je na ręczniku papierowym.
Przygotuj grzanki np. w tosterze lub obsmaż kromki na oliwie po smażeniu szałwii. Na chleb nałóż ser (możesz podpiec grzanki pod grillem piekarnika, aby ser się rozpuścił).
Na tej samej patelni przygotuj jajka sadzone. Jajka połóż na grzankach z serem. Żeby kanapki pozostały ciepłe, możesz wstawić je do lekko nagrzanego piekarnika.
Na patelnię dodaj masło i kurki. Smaż na sporym ogniu, aż będą miękkie i lekko się zarumienią. Dopraw solą. Grzyby ułóż na grzankach z jajkiem. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, dodaj chrupiące listki szałwii.