Kruche babeczki z jabłkami
Kruche babeczki z jabłkami – sezon szarlotkowy ogłaszam za otwarty !
Jesień… zbliża się wielkimi krokami. Dni zaczną się robić coraz krótsze i chłodniejsze, a wieczory pod kocem z kubkiem gorącej korzennej herbaty lub kawy staną się codziennym rytuałem. Do szafy z powrotem trafią swetry, a z łezką w oku pożegnamy letnie sukienki. W domu zacznie panować klimatyczna atmosfera, podczas gdy otoczenie zacznie przybierać czerwone, pomarańczowe i brązowe barwy. W powietrzu unosić się będzie zapach świec i szarlotki. To właśnie taki obraz widzę kiedy słyszę to magiczne słowo “jesień”. Ja osobiście uwielbiam jesień ale tylko tą jej “złotą” część, przeraża mnie za to ponura deszczowa aura, ale z szarlotką u boku przetrwam wszystko !
Zanim pojawi się klasyk czyli blacha szarlotki na kruchym cieście, mam dla Was przepis na coś czego jeszcze tutaj nie było ? Czyli kruche babeczki z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem ! Bez glutenu, białego cukru , wegańskie. Oczywiście ciasto kruche można przygotować też w klasycznej wersji z mąka pszenną.
Gorąco polecam ! Z pewnością zakochacie się w nich tak jak ja od pierwszego spróbowania ❤️
Kruche babeczki z jabłkami – przepis
Ciasto kruche:
200 g skrobi ziemniaczanej
200 g mąki kukurydzianej
240 g roślinnej margaryny lub masła
100 g ksylitolu
⠀
Nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka ksylitolu (można dać więcej, zależy jakich jabłek użyjecie)
⠀
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki. Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy pierwszą cześć na prostokąt i wycinamy z niego okręgi za pomocą szklanki. Następnie wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie. Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplatamy kratkę i wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki. Pieczemy je w 180 st. C ok. 25-30 min. do zarumienienia.
⠀
Kruche babeczki “mini szarlotki” Pyszne kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym ! Bez glutenu, wegańskie i bez cukru. Kategorie: Ciasteczka, Deser Kuchnia: bez cukru, Bezglutenowa, Wegańska Tagi: babeczki, szarlotka Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 30 minutes Całkowity czas: 1 hour 10 minutes Ilość porcji: 12 babeczek Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto kruche
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 240 g roślinnej margaryny lub masła
- 100 g ksylitol
Nadzienie
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka ksylitolu
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki.
- Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy jedną cześć na prostokąt i wycinamy okręgi za pomocą szklanki, wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie.
- Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplątany kratkę j wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki.
- Pieczemy w 180 st. C ok. 25-30 min.
Koniecznie wpadnij też na mój Instagram ☺️
marcepanowa_ PL/EN /Dzień dobry ! Miło sobie w końcu usią Dzień dobry i to bardzo dobry ☀️ Nie dość m Dobry wieczór ? Jak Tam Wasz poniedziałek ? Dobry wieczór ! Co to był za weekend ? Oczyw Dzień dobry w cudowny pomarańczowy ? #kolor Dobry wieczór ? Gotowi na kolejny HIT ? Czy Dobry wieczór ? Jak Wam minął dzień ? ? Dzień dobry ! Zaczynam wrzesień z jesienną Hej ! Jak dobrze mieć czasem zdjęcia na zapas Obserwuj mnie na instagramie