Kasza gryczana z pieczarkami
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Bardzo dobre, lekkie danie do przygotowania na szybko. Można podać samodzielnie lub jako dodatek do np. grillowanego mięsa. Kaszę gryczaną można zastąpić każdą inną ale ja akurat jestem na etapie zaprzyjaźniania się z gryką bo do tej pory jest u mnie zdecydowanie na ostatnim miejscu. Muszę jednak przyznać, że to danie przypadło mi do gustu dlatego też szczerze polecam.
Składniki- kasza gryczana - 200 g
- pieczarki - 300 g
- cebula - 1 szt.
- olej - 4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- szczypiorek - do posypania
- natka pietruszki - do posypania
- masło - 2 łyżki
Kaszę gryczaną wypłukać i ugotować na sypko. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojone pieczarki i dusić razem ok, 10 min. Przyprawić solą i pieprzem i dodać 2 łyżki masła.
Do uduszonych pieczarek dodać ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać. Ponownie przyprawić do smaku. Podawać kaszę pospaną posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Smacznego:)