Ok, takie placki z gruzińskim chaczapuri wspólny mają chyba tylko sposób przygotowania, dodatki bowiem nie są typowo tradycyjnym wyborem. Zwał jak zwał, najważniejsze, że są pyszne!
Dla mnie gofry zawsze były punktem obowiązkowym wakacji nad morzem i bardzo za tym czasem tęsknię. Ale czasy mamy jakie mamy, wiadomo, pandemia... Trzeba sobie radzić. A ja radzę sobie przygotowując smakołyki dla mojej rodziny i gofry są ostatnio u nas stałym punktem programu
Babeczki na bazie galaretki, słodziutkich truskawek i maślanych ciasteczek bez glutenu zrobiły ostatnio furorę na moim instagramie. Prosiliście o przepis, więc oto i on.Są mega proste w wykonaniu i takie pyszne.
Tak udekorowaną sałatkę widziałam kiedyś na Pintereście, a potem za sprawą bloga dieta moja pasja ponownie sobie o niej przypomniałam. Wiedziałam, że wykonam ją właśnie w maju, kiedy to bez pięknie kwitnie 🙂
Galaretki to chyba jeden z szybszych deserów, a przy tym można nazwać go wykwintnym 🙂 Ozdobiona galaretka naprawdę pięknie się prezentuje. Jak widnieje w tytule galaretki zrobiłam bez żelatyny i są w 100 % wegańskie.
Deser ten polecam szczególnie na wiosnę oraz lato, kiedy takie lekkie ciasta smakują najlepiej. W dodatku fakt, że nie trzeba odpalać piekarnika, bywa zbawienny w upalne dni. 🙂 Oczywiście również nie bez powodu Charlotte brzoskwiniowa pojawia się właśnie dzisiaj na blogu, bo to moja zachęta, abyście przygotowali ją na jutrzejszy Dzień Mamy.
Szparagi z burratą tworzą tak doskonałą parę, że trzeba podać je w najprostszy możliwie sposób. Dlatego ugotowałem je zwyczajnie al dente, porwałem na nie ser, posypałem podprażonymi płatkami migdałów, aby dodać element chrupkości, a na koniec polałem solidną porcją dobrej oliwy z oliwek aromatyzowanej odrobiną czosnku, umieszczając gdzieniegdzie gałązki świeżego tymianku.
Tym wpisem chciałam pokazać, że sposobem na wykorzystanie zapasu białek może być nie tylko przygotowanie bezy. Białka mogą być składnikiem klasycznej babki pachnącej wanilią czy skórką cytrynową. Okazuje się bowiem, że do przygotowania ciasta żółtka nie są nam wcale niezbędne!
To jeden z najbardziej eleganckich serników jakie zrobiłam. Śnieżnobiały, z czekoladowym musem. Bardzo delikatny, wręcz aksamitny. Może tylko odrobinę zbyt słodki.
Uwielbiam śniadania na słodko. Dzisiaj zaproponuję bardzo prosty przepis na tosty francuskie z cukrem pudrem i z owocami. Tosty można wykonać z dowolnego miękkiego pieczywa, np. chleba, bułki francuskiej, pieczywa tostowego czy tak jak moim przypadku z chałki.
Bardzo często wybieram pieczenie zamiast gotowania. Dzięki temu szparagi pozostają pięknie zielone, kruche i delikatne. Dodatkową zaletą pieczenia jest to, że nie trzeba stać przy kuchence. Po prostu szparagi rozkładamy w jednej warstwie na blaszce, doprawiamy oliwą i tak trafiają do piekarnika. Oliwa z oliwek nie dość, że daje niesamowity aromat, to dodatkowo chroni szparagi przed zwiędnięciem podczas pieczenia.
Czas odczarować tradycyjne kotlety 🙂 Delikatne kotleciki drobiowe w panierce z mąki ryżowej, znakomicie wpisują się w klimat niedzielnego obiadu. Grubsze piersi kurczaka, warto przekroić na dwa cieńsze płaty i dodatkowo podzielić na mniejsze kawałki. Kotlety są delikatne, lekko ostre, takie jak lubimy.
Rabarbar jest wizytówką maja. Króluje u mnie w cieście drożdżowym, kompocie, a dzisiaj w lemoniadzie. Bardzo orzeźwiający napój, ugasi największe pragnienie:-) Kompot kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci - pity codziennie z sezonowymi owocami. Dziś częściej robię lemoniady.
Pyszne talarki ziemniaczane możemy potraktować jako przekąskę np. z sosem czosnkowym lub inny, ale jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ugotowanych. Takie pieczone z ziołami są naprawdę pyszne, ja dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam je startym serem grana padano.
Bardzo prosta a jaka dobra surówka z warzyw, które są aktualnie dostępne. Co prawda wolę lipcowe ogórki ale wtedy ciężko o dobrą rzodkiewkę, chyba, że sobie ktoś sam posadzi. Moja dzisiejsza mizeria pasuje do mięsa z grilla więc jest to pora idealna.