Oponki wychodzą lekkie i puszyste, świeżość zachowują tak spokojnie ze 3 dni. Zamiast cukru waniliowego dodałam taki ze skórką pomarańczy. Ser może spokojnie być z wiaderka, ja kupiłam taki już zmielony.
Ze względu na jego charakterystyczny pełen umami smak, pomyślałem, że będzie idealnie komponował się z czekoladą i wcale się nie myliłem! Czarny czosnek nadaje jej głębi, nutki dymu i karmelu. Dodatkowo smak podkręciłem kwiatem soli morskiej fleur de sel, który jest przysłowiową kropką nad „i”.
Jakie są smaki Waszego dzieciństwa? Podpłomyki dziadka, a może świeżo upieczona chałka babci? Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji postanowiłam odtworzyć wspomnienie dzieciństwa i upiec rumianą chałkę z makiem. Wybrałam okrągłą wersję i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść na okrągło!
Mięciutki, kruchy schab w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Świetnie smakuje z ziemniakami, oczywiście z dużą ilością świeżego koperku! Do tego obowiązkowo mizeria. Przepis jest prosty, można przygotować większą ilość i mieć obiad na dwa dni
Sałatki to jeden z moich sposobów na niemarnowanie jedzenia. Zawsze jak ryż kasza czy makaron zostają z obiadu to następnego dnia lądują u mnie w sałatce, do tego wystarczy dodać ulubione dodatki i polać dressingiem.
Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami smakują rewelacyjnie. Dzisiaj podaję Wam przepis na same chlebki, a kolejny będzie kebab.
Pistacje uwielbiam, jak się okazało nie tylko ja. Zrobiłam jedną porcję ciasteczek i tak naprawdę na drugi dzień musiałam robić ponownie, bo tych z poprzedniego już prawie nie było. Ciasteczka zrobiłam z pistacjami solonymi i takimi bez soli. Szczerze, to te z tymi solonymi pistacjami smakowały dużo lepiej.
Doprawione szczodrze curry, na myśl przywodzą od razu kuchnię hinduską, którą oboje z mężem lubimy. Są smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Takie kotleciki to świetny sposób na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia.
Maślanka wyjątkowo smakuje latem gdy popijam nią ziemniaki posypane koperkiem z jajkiem sadzonym. Ale zimą również świetnie się sprawdza w kuchni jako dodatek do ciasta chlebowego na zakwasie. Dzięki temu wypiek ma sprężysty miąższ.
Bardzo przyjemny chlebek maślankowy z mąki pszennej chlebowej, na zakwasie żytnim. Chleb bez dodatku drożdży, więc czas wyrastania, to około 3 – 5 godzin, w zależności od mocy zakwasu. Do ciasta, można dodać garść ulubionych nasion lub przypraw.
Pyszny, domowy chleb z dodatkiem smażonej cebuli. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje! Idealny na kanapki. Jest prosty w przygotowaniu, wyrabiamy go mikserem z końcówką haków więc na dobrą sprawę nawet nie ubrudzicie rąk! U mnie w domu znika błyskawicznie!
Ostatnimi tygodniami staram się codziennie pić koktajle i smoothie, zarówno warzywne, jak i owocowe. Ten z poniższego przepisu jest moim wczorajszym wynalazkiem. Efektowny i bardzo smaczny – córka wypiła go duszkiem, choć nie przepada za mango
Nowa odsłona jabłecznika, zamiast kruchego ciasta, na wierzchu jest orzechowa kruszonka. Pyszna, lekko chrupiąca i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje! Wypróbujcie przepis, bardzo polecam :).