Mega pożywny i smaczny koktajl z papai. Jedna porcja takiego koktajlu w środku dnia daje kopa na dalszą jego część. Dlatego polecam energetyczną szklaneczkę pełną witamin 🙂
Zielona shakshuka (taką nazwę można potkać w internecie) to porcja niesamowicie zielonych warzyw. Wykorzystałam w niej jarmuż, szpinak, zielony groszek, cebulkę i czosnek. Dla mnie to duszone zielone warzywa z jajkiem.
Pomysł na dość szybki obiad w stylu włoskim, z jednej patelni. Pomidory mogą być ze słoika lub z puszki, latem lepsze będą świeże pomidory bez skórki. Całość w połączeniu z mozzarellą, smakuje wybornie.
Marchew ugotować al dente w osolonej wodzie.Marchew ostudzić , a następnie pokroić w talarki.Ocet winny, sól, musztardę, syrop klonowy wymieszać, a następnie dodać olej.Kiedy składniki się połączą dodać pieprz i czarną paprykę.
Pomysł na te sympatyczne babeczki walentynkowe z kremem malinowym i sercami z galaretki. Dodatkowo wnętrze muffinek nadziałem lemon curdem, który pozostał mi z innego przepisu. Był to strzał w dziesiątkę, bo babeczki walentynkowe stały się prawdziwym hitem i rozeszły się w okamgnieniu! 🙂
Dahl z soczewicy to wspaniałe i szybkie do przygotowania codzienne danie. Użycie czerwonej lub ewentualnie żółtej soczewicy jest kluczem do sukcesu w tym przypadku. Te odmiany gotują się najszybciej, a gotowa potrawa jest gęsta i kremowa.
Choć kotleciki te nazywają się „ziemniaczane” i zawierają ziemniaki w swym składzie, tak na prawdę smakiem bardziej przypominają mi małe omlety. Zdecydowanie dominującym smakiem są tutaj jajka i ser, zaś ziemniaki schodzą na dalszy plan. Przez dodatek piany z białek są delikatne i leciutkie niczym chmurka;)
Tak to już jest, że dodatek jakiegoś serka (tu: ricotty) do ciasta sprawia, że jest równocześnie lekkie i wilgotne- po prostu pyszne! Jeśli więc nie macie czasu, ani ochoty, na czekanie aż drożdżowe na klasyczne pączki wyrośnie- oto nadchodzę z pomocą i przepisem na te urocze mini pączki- racuszki z ricottą.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić.Szalotkę i czosnek posiekać.W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę i czosnek, dodać ziemniaki i chwilę je smażyć.Do ziemniaków dodać wodę, sól i pieprz. Zagotować, a następnie dodać rukolę.
Są ciasta, których po zrobieniu jest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę.
Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia.
Chrupiące ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem wanilii i naturalnego miodu. Idealna przekąska, do śniadaniówki dla dorosłych i dzieci.