“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym przepisie klasyczna “Sałatka Caprese” jest tylko punktem wyjścia. Tak jak w oryginale mamy tu pomidory, mleczną w smaku mozzarellę oraz listki świeżej bazylii i dobrą oliwę. Smak sałatki wzmocniłam jednak przez dodanie do niej podanej na ciepło cukinii skąpanej dodatkowo w pachnącym czosnkiem sosie winegret.

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W odróżnieniu od oryginału sałatkę podałam też w nieco inny sposób. Kule mozzarelli porwałam palcami na większe kawałki, pomidory zaś wymieszałam z długimi wstążkami cienko pokrojonej cukinii (do jej krojenia użyjcie koniecznie poczciwej obieraczki do warzyw, będzie miała cudowną konsystencję!). Wyszło bardziej rustykalnie, ale mi taki styl na talerzu bardzo się podoba!

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do sałatki dorzuciłam też trochę zieleniny- świeżych listków lekko pikantnej w smaku rukoli. Do tego grzanki skropione oliwą i posiłek gotowy!

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcję podaję na 2 naprawdę solidne porcje.

Składniki:
  • mozzarella - 3 kule
  • pomdory - 2 dorodne sztuki, np. malinowe
  • rukola - garść (lub inna sałata)
  • bazylia - kilka listków
  • cukinia - 2 małe sztuki
  • oliwa - 3 łyżki
  • ocet winny - 2 łyżeczki
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • sól, pieprz - do smaku
  • bagietka - do podania
Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ok. 2 cm kostkę.

Przygotuj sos: do olwiy wciśnij ząbek czosnku, dodaj ocet i szczyptę soli, wymieszaj.

Cukinię pokrój (najlepiej na “mandolinie” lub obieraczką do warzyw) wzdłuż na długie, cienkie wstążki. Na nieprzywierającą patelnię (lub patelnię grillową) wlej kilka kropel oliwy i podsmaż na sporym ogniu cukinię tak, by nawet miejscami lekko się zarumieniła- nie rozgotuj jej jednak na papkę, ma pozostać w miarę jędrna!

Ciepłą jeszcze cukinię polej przygotowanym sosem i połącz z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Delikatnie wymieszaj.

Na talerzykach rozłóż rozdzieloną na mniejsze kawałki mozzarellę. Ułóż na niej listki rukoli, a następnie pomidory z cukinią. Całość skrop zebranym na dnie miseczki sosem. Na wierzchu ułóż listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z bagietką.

Kategorie przepisów