“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym przepisie klasyczna “Sałatka Caprese” jest tylko punktem wyjścia. Tak jak w oryginale mamy tu pomidory, mleczną w smaku mozzarellę oraz listki świeżej bazylii i dobrą oliwę. Smak sałatki wzmocniłam jednak przez dodanie do niej podanej na ciepło cukinii skąpanej dodatkowo w pachnącym czosnkiem sosie winegret.

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W odróżnieniu od oryginału sałatkę podałam też w nieco inny sposób. Kule mozzarelli porwałam palcami na większe kawałki, pomidory zaś wymieszałam z długimi wstążkami cienko pokrojonej cukinii (do jej krojenia użyjcie koniecznie poczciwej obieraczki do warzyw, będzie miała cudowną konsystencję!). Wyszło bardziej rustykalnie, ale mi taki styl na talerzu bardzo się podoba!

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do sałatki dorzuciłam też trochę zieleniny- świeżych listków lekko pikantnej w smaku rukoli. Do tego grzanki skropione oliwą i posiłek gotowy!

Zdjęcie - “Sałatka caprese” z cukinią na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcję podaję na 2 naprawdę solidne porcje.

Składniki:
  • mozzarella - 3 kule
  • pomdory - 2 dorodne sztuki, np. malinowe
  • rukola - garść (lub inna sałata)
  • bazylia - kilka listków
  • cukinia - 2 małe sztuki
  • oliwa - 3 łyżki
  • ocet winny - 2 łyżeczki
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • sól, pieprz - do smaku
  • bagietka - do podania
Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ok. 2 cm kostkę.

Przygotuj sos: do olwiy wciśnij ząbek czosnku, dodaj ocet i szczyptę soli, wymieszaj.

Cukinię pokrój (najlepiej na “mandolinie” lub obieraczką do warzyw) wzdłuż na długie, cienkie wstążki. Na nieprzywierającą patelnię (lub patelnię grillową) wlej kilka kropel oliwy i podsmaż na sporym ogniu cukinię tak, by nawet miejscami lekko się zarumieniła- nie rozgotuj jej jednak na papkę, ma pozostać w miarę jędrna!

Ciepłą jeszcze cukinię polej przygotowanym sosem i połącz z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Delikatnie wymieszaj.

Na talerzykach rozłóż rozdzieloną na mniejsze kawałki mozzarellę. Ułóż na niej listki rukoli, a następnie pomidory z cukinią. Całość skrop zebranym na dnie miseczki sosem. Na wierzchu ułóż listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z bagietką.

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
1

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warzywa w tempurze
1

Warzywa w tempurze

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet brokułowy

Omlet brokułowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty