Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami

Czy jest na sali ktoś, kto nie kocha smażonego sera? Ja nie znam takiej osoby. Ta grzeszna przyjemność to absolutnie najlepszy comfot food, jaki istnieje. Smažený sýr s tatarskou omáčkou to klasyk, który nasi południowi sąsiedzi opanowali do perfekcji. Jednak nie tylko Czesi to potrafią! Najlepszy smażony ser jadłem o dziwo w Bułgarii. Danie o nazwie Kashkaval pane (buł. Кашкавал пане) to prawdziwy bałkański rarytas. Można go również szukać w Rumunii pod nazwą Cașcaval pane. To, co go wyróżnia to chyba najlepsza odmiana sera do panierowania. Kaszkawał produkuje się z mleka owczego bądź koziego i poddaje procesowi chedderyzacji (bez udziału drożdży). Powstała w ten sposób włóknisto-warstwowa struktura w wyniku działania kwasu mlekowego jest jedyna w swoim rodzaju i odpowiada za wyjątkową konsystencję sera po smażeniu. Przekładając na prostszy język: ser ciągnie się niczym odcinki brazylijskich telenowel. 😉 Z tego właśnie powodu gorąco Wam polecam poszukać właśnie tego gatunku sera. Jest on produkowany również w Polsce i często sprowadzany z Włoch pod nazwą Caciocavallo. Jeżeli jednak nie uda zdobyć się Wam Kaszkawału, to wykorzystajcie inny twardy ser żółty typu Cheddar, Gouda, czy Edam.

Sekretem dobrego smażonego sera jest jednak nie tylko dobry produkt, ale również sposób przygotowania panierki. Zaleca się minimum 2, a nawet 3 warstwy. Dzięki temu podczas smażenia ser nie wypływa i tworzy się cudowna chrupiąca otoczka, skrywająca rozpływające się wnętrze. Oczywiście olej musi być również odpowiednio gorący, aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem. Poza tym to danie proste, łatwe i przyjemne w przygotowaniu!

Czym byłby jednak smażony ser bez tatarskou omáčkou?! Chyba tym samym, czy frytki bez majonezu… Aby nasz trener personalny tudzież dietetyk mógł złapać się za głowę, musimy pamiętać o sosie tatarskim! Najlepiej domowym, na dobrym majonezie z dużą ilością warzyw. Ja nigdy nie szczędzę marynowanych grzybków, ogórków konserwowych, świeżej cebulki, kaparów oraz koperku. Dopiero tak przygotowany sos tatarski jest wart grzechu i może być ukoronowanej tej rozpustnej serowej uczty.

Reszta dodatków to już kwestia wyboru. Mogą to być frytki lub pieczone ziemniaki, które w tym przypadku jednak wolę. Nie wymagają one dużo tłuszczu, a pieczone w skórkach z suszoną papryką i ziołami są dodatkiem godnym smażonego sera przygotowanego po królewsku. Na koniec, aby dodać daniu lekkości i chociaż odrobiny witamin polecam przygotować lekką sałatkę z tego, co akurat macie pod ręką. Podana z ziołowym sosem vinaigrette stanie się fajnym kontrapunktem dla ciężkiego sera. Dodatkowo, jeżeli Wasz trener lub dietetyk spytają, co jedliście na obiad, zawsze możecie powiedzieć, że przecież tylko sałatkę! A to, że pojawił się obok niej smażony ser z sosem tatarskim to już całkiem inna historia, z której przecież nie musicie się nikomu spowiadać. W końcu każdy ma swoje małe grzeszki. 😉

Zdjęcie - Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami Łukasz Czy jest na sali ktoś, kto nie kocha smażonego sera? Ja nie znam takiej osoby. Ta grzeszna przyjemność to absolutnie najlepszy comfot…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Smażony ser:

  • 250-300 g dobrego sera żółtego (polecam Kaszkawał, ale nada się również Gouda, Cheddar lub Edam)
  • 1 duże jajko
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

 

Do podania:

  • pół porcji sosu tatarskiego z tego przepisu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Pieczone ziemniaki:

  • 500 g dobrych ziemniaków, najlepiej typu B
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • grubo mielona sól morska
  • chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)

 

Sałatka:

  • miks ulubionych sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • garść rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych

 

Ziołowy vinaigrette:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Pieczone ziemniaki

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je porządnie pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na ćwiartki.
  2. Przełóż je na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, polej solidną porcją oliwy i wymieszaj z tymiankiem oraz papryką.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 30 minut, obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Ziemniaki posól dopiero po upieczeniu. W tym czasie przygotuj sos vinaigrette, sałatkę oraz sos tatarski według tego przepisu, dodając szczypiorek i koperek, a na samym końcu usmaż ser.

 

Sos vinaigrette 

  1. Do kielicha blendera dodaj sok z cytryny, zioła, sól, pieprz i musztardę, a następnie miksuj na najwyższych obrotach, dolewając powoli oliwę z oliwek do powstania jednolitego sosu.

 

Sałatka

  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Cebulę oraz rzodkiewki pokrój w plasterki, pomidorki na połówki, a ogórka na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem vinaigrette.

 

Smażony ser

  1. Olej podgrzej w rondelku lub frytkownicy do 180°C.
  2. Ser przekrój na dwa 1,5-2 cm plastry, a następnie oprósz je mąką.
  3. Jajko roztrzep widelcem, zanurz w nim kawałki sera i kolejno obtocz je w bułce tartej. Czynność powtórz, starając się pokryć panierką dokładnie cały ser.
  4. Gdy ziemniaki się już upieką, ser wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Następnie odsącz go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Ser podawaj od razu po usmażeniu wraz z sałatką, pieczonymi ziemniakami i sosem tatarskim.

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi z serem Lazur

Gnocchi z serem Lazur

figmara figmara
figowe smaki

Kotlety ziemniaczane z bryndzą
7

Kotlety ziemniaczane z bryndzą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
1

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!